Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 11 december 2015

Iphone 6S VS Samsung Galaxy A5Båda dessa mobiltelefoner har en mer påkostad unibody konstruktion som gör att dom ser lyxig ut men den ena av dom är en dyr toppmodell och den andra hamnar i mellansegmentet. Trots detta är dessa smartphones nästan jämnbördiga när det gäller specifikationerna och i vissa fall är den billigare mobilen till och med bättre.
Iphone 6S är nästan helt byggd av aluminium men Samsung Galaxy A5 (2015) har bara aluminium runt kanterna och är istället byggd av plast täckt av ett lager glas.
Iphone 6S har en LCD display på 4,7 tum och 750×1334 pixlar att jämföras med A5s AMOLED display på 5 tum och 720×1280 pixlar. Iphone har alltså en något högre pixeltäthet men ingen av dessa smartphones har den bästa displayen på marknaden.
Samsung Galaxy A5 har en kamera på 13 Megapixlar med autofokus och LED blixt. Denna kamera har med andra ord endast en pixel mer än den dyrare mobilen som har en kamera på 12 Megapixlar. Iphones kamera har däremot dubbel LED blixt och digital bildstabilisator.
Samsung har monterat in en främre kamera med 5 Megapixlar och Apple har istället valt en främre kamera på 1,2 Megapixlar.
Samsung Galaxy A5 drivs av en fyrkärnig Snapdragon 410 processor på 1,2 Ghz.
Iphone 6S drivs av en egentillverkad dubbelkärnig A9 processor på 1,8 Ghz.
Båda telefonerna har ett Ram minne på 2 GB samt finns i varianter med 16 GB internminne men när det gäller Iphone finns denna med 64 och 128 GB internminne också. Samsung finns bara med varianten med 16 GB internminne. Här har alltså Iphone en fördel.
Samsung Galaxy A5 har dock plats för ett minneskort på upp till 64 GB vilket är en möjlighet Iphone saknar.
När det gäller batterikapasiteten har Samsung ett betydligt större batteri på 2300 mAh. Iphones batteri är på låga 1715 mAh men Iphones operativsystem iOS drar mindre ström än Android som är ett mer krävande operativsystem. Batteri prestandan bör därmed bli likvärdig.
Det är rätt så intressant att se att Iphone 6S som är en väldigt mycket dyrare mobiltelefon har liknande specifikationer som en budgetmobil i mellansegmentet. Det är synd att Apple inte satsar mer på prestanda i sina mobiler men deras telefoner säljer ändå väldigt bra. Den huvudsakliga konsumenten som köper en Iphone är en person med ointresse för teknik och som helt enkelt vill ha en lyxig och lättanvänd smartphone med få inställningsmöjligheter.
Faktum är att en mobiltelefon är inte bara bunden till funktioner och specifikationer. Det handlar ju även till viss del om hur allt fungerar tillsammans. Däremot är bra specifikationer och funktioner alltid bra. Min inställning är att man ska köpa en mobiltelefon som passar sina egna behov. Om man mest använder sin mobiltelefon för att ringa behöver man inte investera i den mest kraftfulla mobilen.
Det är lite som att köpa en Ferrari men puttra fram i 50 kilometer i timmen på småvägar. Vad är då vitsen med att spendera så mycket pengar på prestanda man inte använder?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar