Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 26 januari 2016

Motorola Moto X 2014.


Motorolas flaggskepps mobil som släpptes i September 2014 är något bättre än föregångaren i alla bemärkelser. Faktum är att den är tillräckligt bra för att bli en av det årets bästa mobiltelefoner. Detta är märkligt nog en väldigt underskattad smartphone här i Sverige. Den har nämligen en fin design och då den kom hade den topp prestanda och kunde tävla med dom allra bästa mobiltelefonerna. Men trots det har jag inte sett särskilt många ute i det vilda och det är väldigt tråkigt för Motorola Moto X har väldigt många fördelar framför många av konkurrenternas toppmodeller.
Den har en ergonomisk design. Bakstycket är kurvat på ett sätt som gör att mobilen ligger perfekt i handen. Bakstycket är inte jämnt böjt utan tjockleken varierar mellan olika punkter på baksidan. Den är till exempel tunnare längre ner på mobilen. Motorola Moto X har en unibody konstruktion så batteriet går inte att byta ut när det har blivit dåligt och det förkortar telefonens livslängd. När batteriets slutar fungera slutar också mobilen att fungera och det är en av dom stora nackdelarna med en sådan konstruktion.
När du köper en smartphone från Motorola får du dessutom ett nästan helt rent Android och detta är en stor fördel enligt min åsikt. Systemet flyter på bättre än det annars skulle ha gjort eftersom det inte finns något som stör och tynger ner systemet. Ett rent Android innebär också att du får uppdateringarna av operativsystemet före många andra eftersom andra tillverkare först måste anpassa sina system till att fungera ihop med den nya uppdateringen. Detta är något Motorola slipper göra.
En annan stor fördel med Motorola Moto X är att du inte behöver lägga ut lika mycket pengar på din smartphone men ändå inte behöver kompromissa särskilt mycket med design och prestanda.
Den är vattentålig och det betyder att den tål lite lättare stänk men knappast klarar av att vistas på 1 meter djupt vatten i 30 minuter. Den har bara ett visst skydd mot väta.
Motorola Moto X har en AMOLED display på 5.2 tum och denna display har 1080×1920 pixlar vilket innebär att den har en HD display.
Både över och under den skarpa displayen sitter framåtriktade högtalare. Denna placering av högtalarna är mycket fördelaktigt då ljudet kommer mot dig istället för ifrån dig som det skulle ha blivit om högtalarna suttit placerade på baksidan eller i underkant på mobilen. Många tillverkare har valt att sätta en ensam högtalare på till exempel baksidan och det är nog den sämsta placeringen av högtalarna. När man lägger telefonen på en plan yta med fronten uppåt täcks högtalaren eller högtalarna för och då blir ljudet lägre.
I vardera hörn på framsidan sitter infraröda sensorer som är till för att styra Moto Display. Med Moto Display för du handen några centimeter över skärmens främre sensorer för att på så sätt se vilken information som dyker upp på displayen. Då du för handen över displayen lyser ett minimalt antal pixlar upp för att till exempel visa missade samtal och inkomna sms.
Funktionen Moto Assist är alltid aktiv och lyssnar efter dina röstkommandon. Det är en röstdtyrd assistent som kan göra väldigt mycket för att underlätta din vardag. Den kan om du ber den läsa upp vem som ringer dig eller läsa upp olika texter högt. Till exempel inkomna sms eller mail. Du behöver alltså inte ens lyfts upp mobilen från bordet. Men den är så mycket mer avancerade än så. Den kan känna av om du är hemma eller om du sitter i möte och ställer in mobilen därefter. När du uppdaterar operativsystemet till Android 6.0 Marshmallows försvinner dock Moto Assist eftersom Google Now nu börjar få samma funktioner och Moto Assist därmed har blivit överflödigt.
Denna smartphone har ett Ram minne på 2 GB samt ett internminne på 16 eller 32 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så den minneskapasitet man har är det man måste klara sig på. Tänk därför noga igenom vilken av dessa versioner du ska välja.
Motorola Moto X drivs likt många av dom jämnåriga flaggskepps mobilerna av en fyrkärnig Snapdragon 801 processor på 2,5 Ghz. När Moto X släpptes var detta helt enkelt en av dom bästa processorerna man kunde få.
Huvudkameran är på 13 Megapixlar och har autofokus och dubbel LED blixt. Kameran är okej men är långt ifrån den bästa kameran på marknaden. Just kameran kan mycket väl vara den största nackdelen med den här mobiltelefonen. Den duger för att ge acceptabla bilder men räkna alltså inte med att bilderna ska ha den allra bästa kvaliteten.
Den främre kameran är på 2 Megapixlar.
Batteriet på 2300 mAh är på gränsen till att vara för litet. Jag brukar rekommendera ett batteri på minst den storleken för att ett mindre batteri knappast klarar av en dag på en laddning. Man riskerar att behöva ladda batteriet rätt så ofta om det är mindre än så.
Det operativsystem som kommer förinstallerat är Android 6.0 Marshmallows som är en av dom senaste uppdateringarna från Google som ju äger Android.
Motorola Moto X har ett normalt pris på runt 3500 kr men jag har hittat den för så lite som 2500 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar