Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

måndag 25 januari 2016

Samsung Galaxy Note 5 kan vara på väg till Sverige.Samsung Galaxy Note 5 som presenterades och släpptes till försäljning i Augusti 2015 kan nu äntligen vara på väg att lanseras även i Europa. Samsung beslutade ju tyvärr att inte släppa mobilen här men nu kan dom alltså ha ändrat uppfattning.
Likt Samsung Galaxy S6 och Samsung Galaxy S6 Edge har den en helt ny mer premium design än sina föregångare. Samsung Galaxy Note 5 har ungefär samma form som Note 4 men själva designen är väldigt olika. Där Note 4 har en ram av chrome som är gjord att likna aluminium består Note 5s kanter av riktig metall. Bakstycket som på Note 4 är byggd av plast som har tillverkats på ett sätt som gör att det ska likna läder består på Note 5 av plast men täckt av ett lager glas vilket innebär att den har samma design som den mindre flaggskepps mobilen Samsung Galaxy S6. Att telefonen till större delen är täckt av glas har nackdelen att det lätt fastnar fingeravtryck på den när du håller i den. Den måste därmed torkas av rätt ofta i alla fall om du vill hålla din smartphone ren och fräsch.
Samsung Galaxy Note 5 är nu en unibody konstruktion så baksidan går inte längre att ta loss så att byta batteriet när det börjar bli dåligt har blivit betydligt svårare och detta innebär att denna phablets livslängd förkortas. När batteriets livslängd är slut är i princip även mobilens livslängd slut. Det går naturligtvis att lämna in mobiltelefonen på någon verkstad men sådant kostar ju betydligt mer än att bara köpa ett nytt batteri och enkelt byta ut det själv.
Den stora fördelen med Note serien är att dessa smartphones har stora displayer som bland annat underlättar multitasking och multimedia konsumtion. En stor display har enligt mig många fördelar som små displayer inte har. För mig är det viktigare att ha en stor display än att kunna använda min mobiltelefon med en hand.
Att titta på film, videos eller spela spel blir en helt annan upplevelse på en lite större skärm. Även att skriva text blir betydligt lättare.
Förutom en stor display finns ju också S Pen med sina många användbara funktioner. S Pen fortsötter att fungera som ett skrivhjälpmedel, pekare och navigeringsverktyg. Du kan använda pennan för att dra upp en dialogmeny ruta, visa en förhandsvisning av en bild eller video. Att klippa ut bilder eller text från olika sidor på nätet gör du enkelt genom att ringa in dom med pennan och dessutom kan du lätt anteckna påminnelser direkt på displayen. Användningsområdena när det gäller S Pen är många.
Eftersom detta är en ny smartphone från Samsung har den förstås Samsung Pay som är Visa och MasterCard certifierad. Det gör att du på ett enkelt och säkert sätt kan betala med mobiltelefonen. Du behöver med andra ord inte alltid släpa med dig ett bankomatkort.
Samsung Galaxy Note 5 har en display på 5,7 tum och denna display har 1440×2560 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 518 ppi. Det rör sig om en QHD display av mycket hög kvalitet och enkelt en av dom bästa displayerna på marknaden just nu.
Denna display skyddas av Gorilla Glas 4.
Under skärmen monterad i hemknappen sitter en fingeravtrycksläsare också den av mycket bra kvalitet.
Ram minnet är på hela 4 GB och internminnet är på 32, 64 eller 128 GB. Minneskapasiteten går inte att utöka då här inte finns någon plats för ett minneskort.
Tänk därför noga igenom hur mycket minne du kan tänkas behöva innan du väljer vilken variant du ska köpa.
Denna phablet drivs av en åttakärnig Exonys 7420 processor på 2,1 Ghz. Denna processor är tillverkad av Samsungs själva och är mycket kraftfull och snabb. Du kommer absolut inte ha några problem med processorn som med lätthet klarar av allt från enkla till mer krävande arbetsuppgifter.
Den bakre huvudkameran är på 16 Megapixlar och har autofokus och LED blixt. Kameran är en otroligt bra kamera som ger fantastiska bilder.
Den främre kameran är på 5 Megapixlar.
Det operativsystem som kommer förinstallerat är Android 5.1.1 Lollipop men med Samsungs egna skinn. Du som föredrar ett nästan helt rent Android bör därför ta dig en funderare innan du bestämmer dig för att köpa den här mobiltelefonen.
Batteriet är på 3000 mAh vilket kan tyckas vara mycket men tänk på att det här är en stor smartphone med en energikrävande QHD display samt en kraftfullare processorer. Detta påverkar naturligtvis batteritiden negativt. Samsung Galaxy Note 5 klarar vanligtvis nätt och jämnt en dag på en laddning. Batteriet stödjer både trådlös laddning och snabbladdning.
Snabbladdning kan kompensera något för den lite sämre batteritiden men det bör påpekas att när man laddar sin smartphone ofta kan batteriets livslängd förkortas vilket innebär att du kan bli tvungen att investera i en ny mobiltelefon tidigare än vad du har tänkt dig.
Samsung Galaxy Note 5 är en välbyggd och lyxig smartphone med väldigt bra specifikationer och det betyder att den kommer att vara mycket dyr. Priset ligger runt 8800 kr för modellen med minst internminne det vill säga den med 32 GB internminne. Det är mycket pengar men smakar det så kostar det.
Ett alternativ är att istället köpa en Samsung Galaxy Note 4 som kostar betydligt mindre men då får man förstås inte samma premium design.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar