Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

måndag 15 februari 2016

Vad är Doze?Doze är en ny funktion i operativsystemet Android 6.0 Marshmallow som kommer att sätta din smartphone nästan helt i viloläge när du inte använder den. Detta sparar in på din batteritid och därmed kommer din smartphone inte behöva laddas lika ofta.
Det är nämligen oftast så att din smartphone arbetar även när du inte använder den. Det finns en mängd applikationer och ibland onödiga funktioner som är igång i bakgrunden och det är meningen att Doze ska stänga av dessa tillfälligt för att mobilen ska minska på batteriförbrukningen.
Du behöver inte göra några inställningar utan det räcker att uppdatera systemet till Android 6.0 Marshmallow.
För att Doze ska gå igång måste telefonen ligga helt stilla på ett bord med displayen släckt. Den får inte vara ansluten till en laddare, faktum är att du inte får röra din mobiltelefon över huvudtaget.
Doze aktiveras alltså inte om du har din mobiltelefon i fickan för att den faktiskt rör på sig därinne. Det kommer inte heller fungera om du till exempel har en dålig mottagning där du befinner dig eftersom telefonen då ständigt söker efter den bästa signalen.
När du har låtit din Android-mobil ligga ifred ett tag kommer nästan allt stängas av och endast högprioriterade applikationer, samtal eller sms kommer att väcka din sovande mobiltelefon.
När mobilen väl är i viloläge kommer du inte längre få de irriterande meddelandena från spel som du har installerat på din smartphone. Jag får ibland sådana meddelanden och finner det mycket störande. Man tänker att man har fått något sms från någon kompis eller bekant men det är bara något spel som vill ha uppmärksamhet. Det betyder att jag  många gånger tar upp telefonen för att kolla från vem meddelandet kommer helt i onödan
I inställningarna i mobiltelefonen går det själv att lägga in vilka applikationer som ska vara högprioriterade och därmed släppa fram information från dessa även när din smartphone befinner sig i sovläge men vitsen med Doze försvinner ju om du högprioriterar många appar.
Funktion Doze går till och med att stänga av helt men det är synd att göra så när vi så ofta klagar på våra mobiltelefoners batteritider. Detta är en väldigt användbar inställning som gör stor nytta. Många moderna smartphones har svårt att klara mer än en dag på en laddning och det här bör förbättra detta något.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar