Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 3 mars 2016

HTC One X9HTC One X9 har presenterats på Mobile World Congress i Barcelona men den är inte riktigt en helt ny smartphone. Faktum är att jag skrev om den redan i December 2015 men då släpptes den till försäljning i Kina och Asien. Nu verkar den även vara på väg till övriga världen.
HTC One X9 är en phablet tillverkad av metall och är en unibody konstruktion av hög kvalitet. Baksidan fångar ljuset och glittrar svagt när man lutar telefonen.
På fronten både över och under displayen sitter BoomSound högtalare placerade. Telefonen har även Dolby Audio som gör filmtittande till en härlig ljud upplevelse.
Den är både större och har en lite annan design än både HTC One M9 och den nyare HTC One A9. Den senare kritiserad för att den liknar Iphone 6 men just detta är inget som stör mig eftersom jag tycker att de senaste Iphone har en fin design.
HTC One X9 har en tjocklek på 8 mm.
Displayen är en 5,5 tums LCD display med 1080×1920 pixlar. Detta ger en pixeltäthet på 401 ppi. Det rör sig om en HD display och det är bra för batteritiden påverkas negativt om man har en QHD display istället. En QHD display är förstås fantastist men en HD display duger gott och väl. Man får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna.
Batteriet är på 3000 mAh och stödjer snabbladdning.
X9 har 3 GB Ram och 32 GB internminne samt det finns minneskortplats vari man kan sätta ett MicroSd kort på upp till 200 GB.
Operativsystemet som kommer förinstallerat är Android 6.0 Marshmallow vilket alltså är en nyare version av detta operativsystem. Man har som vanligt lagt på ett lager av HTC Sence som är tillverkarens egna så kallade skinn. Jag föredrar personligen ett rent Android eftersom det har många fördelar. Systemet flyter på betydligt bättre när inte en mängd funktioner som man sällan använder tynger ner systemet. Man får också nya versioner av operativsystemet Android tidigare om man har en mobiltelefon med rent Android eftersom tillverkaren inte måste anpassa sina funktioner med den nya uppdateringen.
Det som driver denna phablet är en åttakärnig MediaTek MT6795 Helio x10 processor. HTC har alltså inte monterat in någon Snapdragon processor i denna mobiltelefon vilket dom vanligtvis brukar göra. Här finns inte heller någon fingeravtrycksläsare vilket är något som har blivit mycket populärt på senare tid.
Den bakre huvudkameran är på 13 Megapixlar och har autofokus, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Den främre kameran är på 5 Megapixlar.
Framtiden får utvisa ifall den här mobiltelefonen kommer att säljas här i Sverige. Tyvärr kommer den sanolikt bli rätt så dyr. Den har bättre specifikationer än HTC One A9 som hade ett högt pris när den släpptes till försäljning. Om HTC däremot lyckas hålla nere priset på HTC One X9 har den dock möjlighet att bli en populär smartphone.
HTC One M10 presenteras snart så jag skulle rekommendera att ni väntar med ett eventuellt köp till efter den luren släpps till försäljning.
Tillverkaren HTC är väldigt bra på att konstruera mobiltelefoner av metall och de var bland de första tillverkarna som använde metall i sina produkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar