Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 1 april 2016

Sony Xperia XASony Xperia XA är en budgetmobil helt konstruerad av plast. Telefonens kanter är avrundade vilket innebär att mobilen känns skön att hålla i handen. Det rör sig om en unibody konstruktion så bakstycket går inte att ta loss så när det inbyggda batteriet har blivit dåligt går det inte att byta ut själv och detta förkortar mobiltelefonens livslängd.
I botten på telefonen sitter högtalaren placerad vilket inte är den optimala placeringen på grund av att ljudet riktas bort ifrån dig samt att högtalaren lätt täcks över av ett finger.
Den absolut bästa placeringen av en högtalare är på fronten av luren för då riktas ljudet mot dig och risken att täcka över högtalaren minskar drastiskt.
Sony Xperia XA är inte vattentät. Den har en USB typ C port och detta är den kommande standarden så den är framtidssäkrad. Nackdelen med detta är att inte alla har samma sorts laddare så om du glömmer den hemma kan du inte låna en laddare av någon kompis. Om laddaren skulle råka gå sönder är det inte lika lätt att köpa en ny eftersom de flesta fortfarande säljer den äldre sortens laddare.
Den har en LCD display på 5 tum och den har 720×1280 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 294 ppi.
Det är alltså långt ifrån den skarpaste och bästa dusplayen där ute men den är okej om du inte har så stora krav. Displayens samtliga kanter är avrundade vilket ger ett bra intryck när det gäller själva designen.
Denna budgetmobil har en åttakärnig MediaTek MT6755 Helio P10 processor på 2Ghz. Processorn arbetar på bra även om det förstås inte är en särskilt kraftfull sådan. Dock klarar den med lätthet av vanligt lite lättare användande men den duger inte riktigt för dig som gärna spelar mer avancerade spel med din smartphone. Du bör helt enkelt investera i en toppmodell istället.
Ram minnet är på 2GB och internminnet är på 16 GB. Det finns plats för ett MicroSd kort på upp till 200 GB och eftersom mobiltelefonen kommer med operativsystemet Android 6.0 Marshmallow ska det gå att spara applikationer eller spel på minneskortet. Detta operativsystem stödjer nämligen den funktionen. Värt att påpeka är att inte alla mobiltillverkare drar nytta av den möjligheten. De flesta tillverkare har sitt eget så kallade skinn och med det menas att man har använt Android som grund men lagt in sina egna funktioner. Anpassat systemet efter sin tycke och smak och då försvinner ibland funktioner som egentligen finns i Android.
Den bakre kameran är på 13 Megapixlar och har autofokus och LED blixt. Den främre kameran är på hela 8 Megapixlar.
Batteriet är på 2300 mAh och ska enligt Sony själva klara två dagar på en laddning. Batteriet stödjer även snabbladdning vilket förstås är något bra.
Om du vill ha en smartphone som inte kostar skjortan kan denna vara ett alternativ men konkurrensen är hård i budgetsegmentet och man kan hitta mobiltelefoner med bättre prestanda men till ett jämförbart pris. Om du vill ha en smartphone från Sony kan du till exempel kolla in Sony Xperia M4 Aqua som kostar lite mindre och har fördelen att den är vattentät vilket Sony Xperia XA inte är.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar