Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

onsdag 22 juni 2016

Nexus 5xNexus 5x har tillverkats i ett nära sammarbete mellan LG och Google som ju äger operativsystemet Android. Detta innebär att allt med mobiltelefonen är precis som Google har tänkt sig när det gäller funktioner och själva systemet.
Nexus mobiler har alltid ett rent Android och får alltid uppdateringar av operativsystemet före alla andra.
När det kommer till designen är telefonen konstruerad av hård plast men kanterna runt mobilen består av aluminium. Fronten är av svart plast men baksidans färger kan ha en annan färg. Nexus 5x finns i färgerna svart, vitt eller blått. Jag personligen föredrar att bakstycket har samma färg som framsidan i det här fallet men smaken är ju olika.
Den har en LCD display på 5,2 tum och den har 1080×1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 423 ppi. Det rör sig med andra ord om en bra kvalitet på displayen med bra skärpa och färgåtergivning. En AMOLED display har dock bättre svärta än denna sorts display.
Skärmen visar tid, datum, sms eller missade samtal på en i övrigt släckt display när man tar upp telefonen. Här finns däremot inga rörelse sensorer som hos mobiltelefoner från Motorola. Det går därför inte att visa informationen genom att vifta med handen över displayen.
På baksidan under kameralinsen sitter en fingeravtrycksläsare. Detta är något nytt för mobiltelefoner från Nexus serien. En annan nyhet är att denna smartphone har en USB Typ C port. Eftersom det är den nya standarden när det gäller laddnings kablar innebär det att luren är framtids säkrad. Samtidigt kan det vara en nackdel just nu när denna typ av laddare fortfarande är ganska ovanliga. Om din USB Typ C kabel skulle råka gå sönder blir det svårt att få tag på en ny snabbt. Butiker har sällan denna typ av laddare så du blir tvungen att beställa via nätet och det brukar därför ta tid innan du får en ny. Om du till exempel reser bort och glömmer din laddare hemma blir det svårt att få låna en laddare av någon. De har ju inte samma sort.
Nexus 5x har ett Ram minne på 2 GB samt ett internminne på 16 eller 32 GB. Det finns tyvärr ingen plats för ett minneskort.
Den har en sexkärnig Snapdragon 808 processor på 1,8 GHz. Detta är en bra och kraftfull processor som klarar av det mesta utan problem. När telefonen släpptes i Oktober 2015 var detta en topp processor och ett alternativ till den starkare Snapdragon 810 processorn som led av att ibland vid hård arbetsbelastning bli lite varm.
Den bakre huvudkameran är på 12 Megapixlar och har laser autofokus och dubbel LED blixt. Den främre kameran är på endast 5 Megapixlar. Många av årets flaggskeps mobiler har börjat få bättre framåtriktade kameror, de flesta med 8 Megapixlar.
Batteristorleken ligger på 2700 mAh och det stödjer snabbladdning.
Det operativsystem som kommer förinstallerat är naturligtvis den senaste uppdateringen. Det vill säga Android 6.0.1 Marshmallow och direkt när en ny uppdatering är färdig får mobiltelefonen den. Det är en av fördelarna med en Nexus mobil. Det är bara synd att så pass få känner till dessa mobiltelefoner.
En Nexus 5x kostar runt 2500 kr för versionen med 16 GB internminne. Den med ett internminne på 32 GB kostar 2980 kr och det är billigt för en så här bra smartphone. Eftersom det inte är så stor skillnad på priset skulle jag välja den med mer internminne.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar