Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 28 juni 2016

USB Typ C.USB Typ C är en ny kommande standard som har börjat bli mer och mer vanlig hos dagens mobiltelefoner. Den kommer även att användas för att ladda batterier eller koppla ihop annan elektronik. Själva porten är liksidig så det spelar ingen roll hur du kopplar kontakten och det gör allting lite lättare men den stora fördelen med USB Typ C är att denna typ av kabel ger högre data hastigheter samt att det blir mer kraftfullt. USB Typ C stödjer USB 3.0 som har en toppfart 10 Gbps samt har en mycket hög uteffekt på upp till 20 Volt och 5 Ampere.
Den nya standarden kommer att sprida sig till all elektronik som för närvarande använder någon äldre typ av USB kontakt. I dag finns en mängd olika varianter av USB portar så att du ofta behöver en massa olika kablar till den elektronik du har hemma.
USB Typ C kan användas till alla elektroniska prylar så du behöver endast en enda kabel. Du kan till exempel ansluta en extern hårddisk till din dator och använda samma kabel för att ladda din mobiltelefons batteri.
En annan fördel med USB Typ C är att kontakten är relativt tunn och liten. Måtten är 8,4 gånger 2,6 mm. Detta innebär att portens storlek blir mindre och tar därmed inte längre upp onödigt mycket utrymme på dagens allt tunnare elektronik.
I år har det börjat släppas mobiltelefoner med en USB Typ C port men fortfarande är den gamla sortens USB port mer vanligt förekommande. Det är fortfarande mest dagens toppmodeller som har anammat den nya standarden. Exempelvis HT 10, One Plus 3 samt LG G5 är mobiltelefoner med denna sorts laddare.
Det finns en nackdel med att vara först med något nytt och det är att eftersom det fortfarande är lite ovanligt kan det ibland bli svårt att få tag på en ny kabel snabbt ifall den till exempel skulle bli trasig. De flesta fysiska butiker har oftast inte USB Typ C kablar i sitt sortiment ännu vilket betyder att du måste beställa din kabel via nätet och då tar det tid innan du får den.
I värsta fall kan du inte ladda din mobiltelefons batteri på några dagar. Ingen av de gamla laddarna passar i din telefons port eftersom dessa har en annan form.
Om du skulle hälsa på någon men glömmer din laddare hemma finns dessutom inte möjligheten att låna någon laddare av någon eftersom de troligen inte äger en USB Typ C kabel.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar