Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 8 juli 2016

Sony Xperia Z5Sony Xperia Z5 har likt föregångarna en rektangulär design och är täckt av ett lager glas men den här gången är det frostat glas på baksidan istället för blankt glas. Risken för fingeravtryck minskar så mobilen behöver inte torkas av fullt lika ofta som föregångarna.
Kanterna av metall är numera platta snarare än avrundade vilket leder till ett mer kantigt utseende.
På telefonens ena långsida i Power knappen sitter en fingeravtrycksläsare och det är en ovanlig placering av en sådan men det fungerar bra. De flesta andra tillverkare har valt att placera sina fingeravtrycksläsare antingen under displayen eller på sina mobilers baksidor men Sony har med andra ord valt en annan väg.
Sony Xperia Z5 ser bra ut, har gott om kraft, en kamera som kan ta bra bilder samt överleva en spilld drink.
Den har dock inte fullt lika bra skydd mot vätska som de tidigare toppmodellerna från Sony. Den är IP 68 Certifierad och det innebär att den klarar av att vistas på 1,5 meters djup i upp till 30 minuter. En klar försämring alltså.
Den har en LCD display på 5,2 tum. Det är en HD display med 1080×1920 pixlar så pixeltätheten landar på 428 ppi. Displayen är väldigt bra men många flaggskeps mobiler har QHD displayer istället.
Xperia Z5 har en åttakärnig Snapdragon 810 processor på 2 GHz. Denna processor är känd för att bli lite varm vid hård belastning. Inte så pass mycket att man bränner sig men den kan ibland kännas varm i handen.
Ram minnet är på 3 GB och internminnet är på 32 GB. Det finns även plats för ett MicroSd kort på upp till 256 GB och det är ett billigt sätt att utöka minneskapaciteten.
Batteristorleken ligger på 2900 mAh och luren stödjer snabbladdning så batteriet kan laddas sextio procent fullt på trettio minuter. Det är en stor fördel för oss som ofta är på väg ut. Man hinner fylla på batteriet ganska fullt innan man behöver gå hemifrån.
Den bakre kameran är på hela 23 Megapixlar och har LED blixt och Autofokus.
Den främre kameran är på 5,1 Megapixlar.
Sony har precis som hos de flesta toppmodeller kameror av utmärkt kvalitet.
När man köper en lite dyrare flaggskeps mobil får man ju också topp prestanda till och med om du köper fjolårets toppmodell får du fantastiskt bra specifikationer. Då till ett betydligt billigare pris.
Det operativsystem som kommer förinstallerat är Android 5.1 Lollipop men det är uppdateringsbart till Android 6.0 Marshmallow.
En Sony Xperia Z5 kostar nu runt 4500 kr och det är ett bra pris för en så pass bra lur.
Sony är en av de mobil tillverkare som kämpar med lönsamheten. Tyvärr verkar intresset för deras smartphones inte vara särskilt stort. Andra tillverkare i samma situation är LG och HTC som trots att deras dyrare modeller ofta får bra kritik sällan säljer så mycket som tillverkarna behöver för att få lönsamhet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar