Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 19 augusti 2016

Nexus 5X
Nexus 5X som släpptes till försäljning i Oktober 2015 har nu ett pris runt 2200 kr och det är ett väldigt bra pris med tanke på vad man får för pengarna. Du får nämligen en flaggskepps mobil med prestanda därefter, ett rent operstivsystem, fingeravtryckläsare samt USB Typ C som är den nya standarden när det gäller laddare.
Detta är en unibody mobil med en enkel design. Den har en greppvänlig baksida, avrundade kanter och hörn som gör luren skön att hålla i handen. På baksidan sitter en kameralins som sticker ut en bit från chassit och under den sitter fingeravtryckläsaren. Att kameralinsen sticker ut är förstås en nackdel. Dels ligger mobilen inte plant när du till exempel har lagt den på ett bord och dels ökar risken för att skada linsen ifall du skulle råka tappa din Nexus 5X i golvet. Fronten domineras av en LCD display på 5 tum och displayen har 1080×1920 pixlar. Pixeltätheten landar därmed på 423 ppi.
Den bakre kameran är på 12,3 Megapixlar och har laser autofokus och dubbel LED blixt. Nexus mobiler har aldrig haft de bästa kamerorna men den som sitter här är bättre än vanligt.
Den främre kameran är på 5 Megapixlar.
Nexus har ett Ram minne på 2 GB och internminnet är på 16 eller 32 GB. Det finns ingen plats för minneskort så det minne som finns i telefonen måste du klara dig på.
Den processor som är monterad i mobiltelefonen är en sexkärnig Snapdragon 808 processor på 1,8 GHz och detta är en processor som sätt i många flaggskepps mobiler det året luren släpptes.
Det innebär förstås en kraftfull processor som med lätthet klarar av det mesta. Allt i denna smartphone flyter på bra utan att krångla.
Batteriet är på 2700 mAh och bör klara en dag på en laddning.
En stor fördel med Nexus mobiler är att de har ett helt rent Android och alltid kommer med den senaste versionen. Uppdateringar når dessutom dessa mobiltelefoner före de flesta andra. Orsaken till det är att Nexus mobiler är Googles egna mobiltelefoner och det är det företaget som äger operstivsystemet Android. Nexus 5X har denna gång tagits fram i sammarbete med LG.
Nu när Nexus 5 X har gått ner i pris är den en mycket bra deal. Om jag skulle ha runt 2500 kr att spendera på en ny smartphone är denna ett bra alternativ. För att ge ett exempel. En Samsung Galaxy A3 (2016) som jag också har skrivit om hamnar i samma prisklass men då den är en budgetmobil får du en betydligt sämre prestanda. Vilken av dessa man då väljer blir väl ganska uppenbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar