Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 8 september 2016

iPhone 7
Den av många efterlängtade iPhone 7 har presenterats och denna gång är den tåligare än tidigare. För första gången någonsin är en iPhone vattentät och klarar av att vistas på meter djupt vatten i upp till trettio minuter. Den är nu vatten och dammtålig genom sin IP67 Certifikation.
Dedignmässigt är iPhone 7 fortfarande väldigt lik föregångaren på utsidan. Luren har samma unibody aluminum chassi och har till och med samma storlek så de yttre förändringarna märks mest i detaljerna. Bland annat har antenn banden flyttats till mobilens kanter. Dessa måste finnas hos telefoner av metall för att mottagningen ska fungera och genom att flytta dessa dit de inte syns så mycket blir designen finare.
I hemknappen under displayen på 4,7 tum sitter fortfarande fingeravtryckläsaren men nu har mobilen stereo högtalare både i toppen och botten av mobiltelefonen. Telefonen saknar tyvärr hörlursuttag så man blir tvungen att använda en adapter  i USB porten när man vill lyssna på musik i sina hörlurar. Det går alltså inte att lyssna på musik och ladda batteriet samtidigt längre och det är en stor nackdel. Alternativet är förstås att skaffa trådlösa hörlurar. Några sådana följer inte med mobilen.
Displayen är som sagt på 4,7 tum och har 1330×750 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 326 ppi. Som vanligt har iPhone betydligt sämre specifikationer än de likvärdiga konkurrenterna. Alla dyrare toppmodeller har minst 1080 × 1920 pixlar.
Ram minnet är på endast 2 GB och internminnet är på 32, 128 eller 256 GB beroende på vilken modell du väljer. Denna smartphone har en 64 bitars fyrkärnig A10 Fusion processor. Den nya processorn påstår Apple vara fyrtio procent snabbare än förra årets A9 processor. Om det stämmer är det en stor förbättring.
Den bakre kameran är på 12 Megapixlar och har autofokus, optisk bildstabilisator, vidvinkel lins och fyra LED blixtar.
Denna kamera är en klar förbättring jämfört med föregångaren. Apple har alltid varit bra på att ta fram bra kameror och den här är den bästa hitintills.
Den främre kameran är på hela 7 Megapixlar.
Batteriets storlek är okänt på grund av att tillverkaren inte vill avslöja batteristorleken men de brukar vanligtvis använda små batterier. Enligt uppgifter jag har hittat har iPhone 7 ett batteri på 1960 mAh och det är en väldigt liten batteristorlek. Faktum är att ingen annan toppmodell har ett så litet batteri.
iPhone 7 finns i färgerna silver, guld, rose guld och två varianter av svart. En vanlig matt svart och en högblank svart. Till den sistnämnda rekomenderar Apple ett fodral eftersom ytan är känslig för repor.
Den blanka färgen kallar tillverkaren Jet Black.
Det operstivsystem som finns i telefonen är iOS 10 och det är en helt ny uppgradering av systemet. När du vill äga en smartphone med detta operstivsystem finns bara ett mobilmärke att välja och det är just iPhone.
Den nya iPhone kostar från 7490 kr vilket som vanligt när det gäller iPhone är ett på tok för högt pris med tanke på vad man faktiskt får för pengarna.
iPhone 7 är utan tvekan en bra och duglig mobiltelefon och som vanligt passar den mest dig som inte bryr sig särskilt mycket om specifikationerna utan bara vill ha en smartphone som fungerar. Du kan dock lätt få tag på en mobiltelefon med mycket bättre prestanda för ett betydligt mer överkomligt pris men den som köper iPhone köper den ju oftast på grund av märket.
Ett alternativ om du tycker om designen är att köpa en HTC One A9 som har nästan identisk design och faktiskt bättre specifikationer. Den kostar nu runt 3500 kr.
Du bör som alltid fundera på vad du värdesätter mest i en smartphone och basera ditt slutgiltiga beslut efter det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar