Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 6 september 2016

Sony Xperia XZSony Xperia XZ är en kommande flaggskepps mobil från Sony och den har en delvis ny design. Mobiltelefonen är fortfarande rätt så rektangulär men långsidorna är avrundade för att ge ett skönare grepp. Toppen och botten är helt plana och man kan faktiskt få luren att stå på högkant om man placerar den på ett plant underlag. Mobilens ram är av plast men baksidan är konstruerad av metall.
Sony Xperia XZ har framåtriktade högtalare vilket är ett stort plus eftersom ljudet då oftast riktas mot dig.
I underkanten hittar du en USB Typ C port och på den ena långsidan placerad i hemknappen sitter en fingeravtryckläsare och det är en ovanlig plats för en sådan. De allra flesta tillverkare har valt att placera sina fingeravtryckläsare på fronten under displayen eller på baksidan men det sätt som Sony har valt fungerar även det bra.
Sony Xperia XZ är vattentålig genom att den är IP68 Certifierad och det är förstås en stor fördel. Just detta är ett område som Sony under lång tid har haft som standard i sina topp modeller och det är något tillverkaren verkligen ska ha beröm för.
Displayen är på 5,2 tum och har 1080×1920 pixlar så pixeltätheten landar därmed på 424 ppi.
Mobiltelefonen drivs av en fyrkärnig Snapdragon 820 processor på 2,15 GHz och denna processor är vanligt förekommande i årets toppmodeller. Det rör sig alltså om en mycket kraftfull och effektiv processor av högsta kvalitet. Den har ett Ram minne på 3 GB samt ett internminne på 32 GB men på vissa marknader kommer det också att finnas en modell med ett internminne på 64 GB. Det finns plast för ett minneskort på upp till 256 GB. Ett MicroSd kort är ett bra och billigt sätt att utöka minneskapaciteten hos mobiltelefoner så det är en väl kommer funktion.
Den bakre kameran är på hela 23 Megapixlar och har laser autofokus och LED blixt. Den främre är på 13 Megapixlar. Sony har som vanligt satsat mycket på de kameror som sitter i deras dyrare mobiltelefoner och det märks tydligt på bild kvaliteten.
Batteriet är på 2900 mAh och det stödjer snabbladdning genom Quick Charge 3.0 och det är naturligtvis bra att äga en smartphone som både har ett stort batteri och snabbladdning. Det finns tyvärr en del mobiltelefoner med små batterier som har funktionen snabbladdning som ett slags tröstpris. Lurens batteri töms visserligen fort men batteriet kan i alla fall laddas fullt fort.
Den sortens mobiltelefoner kan duga för dig som arbetar på kontor eller oftast bara är hemma. Alltså för dig som alltid befinner dig nära ett el uttag. Sony Xperia XZ däremot passar oss andra eftersom den har ett batteri som klarar sig länge på en laddning.
Är då Sony Xperia XZ en bra smartphone som klarar av konkurrensen från de andra tillverkarnas flaggskepps mobiler? Svaret är både ja och nej. Detta är en väldigt bra al round mobil med bra prestanda och funktioner. En del av årets toppmodeller har dock större Ram minne och det finns många exempel på mobiler med en betydligt mer premium design. Konkurrensen är extremt hård och i år  den hårdare än någonsin då många tillverkare verkligen har arbetat på att förbättra sin design och sina specifikationer. Numera är det inte endast toppmodellerna som har en lyxig och mer påkostad design utan det är också vanligt hos mobiltelefoner i segmentet precis under dessa.
Den här mobilen passar främst dig som verkligen gillar Sony's mobiltelefoner och som har gjort så under lång tid. Den kan även passa dig som vill prova på något nytt i år men som samtidigt har höga krav på prestanda och design när det gäller vilken smartphone som ska få bo i din ficka.
Sony Xperia XZ kommer att släppas till försäljning i Oktober. Priset är fortfarande okänt men hur denna smartphone blir prissatt har en stor betydelse för hur bra den kommer att sälja. Det finns ju tillverkare där priset på deras dyrare produkter påverkas marginellt av priset men Sony är inte en av dessa få tillverkare.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar