Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

måndag 31 oktober 2016

LG G5LG G5 är en produkt av djärvt nytänkande men som tyvärr har lett till att telefonen har floppat. Saken är den att G5 inte direkt har flygit från hyllorna. Jag har personligen aldrig sett någon på stan med en LG G5 i handen och jag brukar titta efter vad folk har för telefoner.
Den har en modulär design och är huvudsakligen konstruerad av metall men metallen är täckt av ett tjockt lager plast färg som har gjort att känslan av metall har försvunnit. Det är alltså en mobiltelefon av metall men när man håller i luren känns det som att den är byggd av plast och det tar bort en del av vitsen med det hela. LG kunde då lika gärna konstruerat mobiltelefonen helt i plast.
LG G5 är som sagt en modulär mobiltelefon som låter dig ansluta en valfri modul till mobilens botten. En kameramodul eller en ljudförstärkare från B&O är vad man kan köpa till. Det var meningen att det skulle släppas fler moduler men det blev aldrig så på grund av att mobilen har floppat.
På vänstra sidan av nedre delen sitter en knapp som man trycker in för att lossa botten. I botten delen sitter batteriet så man drar ut mobiltelefonens undre del tillsammans med batteriet som man sedan kan ta loss från underdelen. LG G5 blir lite som en unibody mobil men med fördelen att batteriet går att byta ut ifall det skulle behövas. Nackdelen med hur mobiltelefonen är konstruerad är att varje gång du vill byta modul måste du först stänga av telefonen på grund av att batteriet följer med ut ur luren vid ett byte och det kan bli ett irritationsmoment om du använder moduler med den här mobilen.
Man måste dock inte köpa till någon modul om man inte vill för LG G5 kan användas som en vanlig smartphone om man skulle vilja det. Och som en vanlig smartphone är detta ett bra alternativ som tyvärr är rätt så underskattad.
Dedignmässigt är LG G5 betydligt snyggare i verkligheten jämfört med hur den ser ut på bild och den har topp prestanda som innebär att den blir jämförbar med många av årets flaggskepps mobiler men utan att ha ett lika högt pris. Om du är en person som gärna vill ha något mer unikt är LG G5 ett bra val.
Den har en LCD display på 5,3 tum och den har 1440×2560 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 554 ppi. Denna display har minskat något i storlek jämfört med föregångarna som hade displayer på 5,5 tum. Detta är en bra skärm men det kan bli lite svårt att se vad som finns på den om man står ute i solen. Funktionen Always On Display syns då inte alls. Den funktionen visar tiden, missade samtal och när du har fått ett nytt meddelande.
LG G5 drivs av en fyrkärnig Snapdragon 820 processor på 2,15 GHz. Detta är en topp processor så naturligtvis är den både otroligt snabb och kraftfull och detta i kombination med ett Ram minne på 4 GB ger en smartphone som klarar av även krävande arbetsuppgifter utan problem.
Internminnet är på 32 GB och det finns plats för ett minneskort på upp till 256 GB.
Eftersom den är en flaggskepps mobil har den en fingeravtryckläsare och USB Typ C port. Fingeravtryckläsaren sitter placerad på baksidan strax under kameralinserna.
På den här mobilen finns två bakåtriktade kameror och den ena är en vanlig kamera på 16 Megapixlar och den har laser autofokus, optisk bildstabilisator samt LED blixt. Den andra kameran är på 8 Megapixlar och den har en vidvinkel lins.
Den främre kameran är på 8 Megapixlar.
Alla dessa kameror ger fantastiska bilder och vidvinkel linsen är mycket rolig att använda. Dessa kameror är bland de allra bästa mobil kamerorna just nu.
Det utbytbara batteriet är på 2800 mAh och det är lite för lite för en mobiltelefon med den här storleken. Om du använder din smartphone ofta under dagen får du räkna med att ladda på litegran någon gång under eftermiddagen. Telefonen stödjer snabbladdning via Quick Charge 3.0 så du laddar luren fullt på kort tid och det är en stor fördel. Det laddas åttiotre procent fullt på trettio minuter.
Att batteriet går att byta ut själv är något som nu förtiden har blivit ovanligt, främst hos toppmodellerna och det är något som är väldigt bra. Det innebär att du kan köpa ett extra batteri och ha med ett full laddat batteri i fickan vid tillfällen du till exempel reser bort och inte kommer att ha tillgång till ett eluttag. Telefonens livslängd blir även längre eftersom du har möjligheten att själv sätta in ett nytt batteri när det gamlas livslängd börjar nå slutet.
LG G5 har fått ett blandat mottagande i recensioner och jag tycker att det mest beror på att mobilen har en ny design och så fort något är annorlunda blir folk ofta väldigt negativa. Ibland har de en negativ inställning redan innan de har kollat in produkten och det är förstås inte rättvist.
Det är bra av tillverkaren LG att våga prova på något nytt och unikt och det ska de ha beröm för. Det är sådant som driver utvecklingen framåt. LG G5 skulle dock ha varit en betydligt bättre smartphone utan den modulära designen. Den undre delen av telefonen sitter ibland inte tätt och på vissa exemplar av mobilen såg man i början en stor springa och när det gäller en flaggskepps mobil som man betalar mycket pengar för är det inte acceptabelt med sådana brister. Förhoppningsvis har denna brist rättats till hos nya exemplar.
LG G5 har fler stora fördelar framför de få negativa och det är en väldigt bra all-round telefon som tyvärr inte säljer särskilt bra. Det är få som har skaffat en och det innebär att priset har börjat gå ned och det lägsta pris jag hitintills har sett ligger på 3750 kr. Det är helt klart ett bra pris för vad man faktiskt får för pengarna och om du väntar ett par månader kan priset faktiskt gå ner några hundralappar mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar