Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 27 oktober 2016

Samsung Galaxy S5 Mini

Samsung Galaxy S5 Mini som kom i Juli 2014 är en mindre variant av Samsung Galaxy S5 som var det årets toppmodell och som oftast är fallet med mini modeller kompromissar man med specifikationerna.
Samsung Galaxy S5 Mini delar förstås design med vanliga Samsung Galaxy S5. Den finns i samma färgvarianter, knapparna har samma position, hörnen är avrundade och baksidan består av en mönstrad greppvänlig plast.
Samsung Galaxy S5 Mini har en fingeravtryckläsare placerad i Hemknappen och den är vattentät genom en IP67 Certifikation vilket gör att mobiltelefonen tål att vistas på en meter djupt vatten upp till trettio minuter.
Om du är ute efter en något billigare vattentålig smartphone kan denna lur vara ett utmärkt alternativ förutsat att du inte har allt för höga krav på prestanda.
När den här mobilen kom ut var fingeravtryckläsare i mobiltelefoner fortfarande relativt nytt så kvaliteten är inte lika bra som hos dagens mobiltelefoner. På denna sveper man med fingret över läraren istället för som i dag bara trycka fingret emot fingeravtryckläsaren och ofta läses inte fingret av korrekt. Det kan bli lite frustrerande emellanåt.
Displayen som är en AMOLED display på 4,5 tum har 720×1280 pixlar. Pixeltätheten landar därmed på 326 ppi.
Detta är trots allt en mindre modell och den passar med andra ord dig som vill ha en smartphone som du kan använda med en hand vi andra får leta vidare efter något större. En liten display försämrar film och spel upplevelsen och om du ofta skriver längre texter med din mobil kan det bli mycket besvärligt om ytan du skriver på är liten. Det är naturligtvis också ingen njutning direkt att läsa text på en mindre display och det är precis därför jag personligen föredrar större displayer på mina mobiltelefoner.
Telefonen kommer med Android 5.1.1 Lollipop men det ryktas om att den kommer nås av en uppgradering till Android 6.0.1 Marshmallow men det är alltså endast rykten. Lite billigare budgetmobiler får ytterst sällan uppdateringar av operstivsystemet. Systemet har Samsungs hårt anpassade skinn TouchWiz vilket kan vara bra att känna till innan ett eventuellt köp. Mobiltelefonen kommer med andra ord inte med ett rent Android vilket kan vara lite av en nackdel. Om det är en nackdel beror helt och hållet på din egna inställning och smak.
Det som driver denna smartphone är en fyrkärnig Exynos 3740 Quad processor på 1,4 GHz. Ram minnet är på 1,5 GB. Telefonen är därmed långt ifrån lika kraftfull och snabb som sitt större syskon och det betyder ju att den klarar av lättare användning som till exempel surfa på nätet och svara på E-Mail eller sms. Den kan dock få svårt att klara av mer krävande arbetsuppgifter så som att spela tekniskt avancerade spel.
Internminnet är på 16 GB och det finns plats för ett minneskort på upp till 64 GB.
Den bakre kameran är på 8 Megapixlar och har autofokus och LED blixt och den främre kameran är på 2,1 Megapixlar.
Det bör vara kameror som är okej men utan att ge de allra bästa bilderna.
Samsung Galaxy S5 Mini är en helt okej smartphone som duger för dig som inte har allt för höga krav och mest använder din mobiltelefon för att ringa och surfa lite lätt.
Batteriet är på 2100 mAh och det är något för litet. Jag brukar rekomendera ett batteri på minst 2300 mAh för att man ska slippa ladda batteriet ofta under dagen. Dels blir det irtiterande i längden och så slits batteriet ut fortare när man laddar det ofta. Men om du i stort sett bara ringer någon gång ibland och din mobiltelefon mesta tiden inte används räcker det förstås.
En Samsung Galaxy S5 Mini har nu ett pris runt 2500 kr och det är ett bra pris men eftersom den vanliga Samsung Galaxy S5 floppade borde den egentligen vara lite billigare än så.
Köp aldrig en ny mobiltelefon på impuls utan fatta ett genomtänkt beslut. De flesta behåller ju sin mobiltelefon i minst två år och att då vara tvungen att använda en mobil som inte räcker till dina behov eller som börjar fungera dåligt efter ett par månader blir jobbigt. Tänk igenom hur du använder din smartphone och basera ditt slutgiltiga beslut efter det.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar