Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 15 november 2016

Billiga smartphones: Huawei P8 LiteHuawei P8 Lite är en elegant och tunn budgetmobil med okej prestanda. Tjockleken ligger på 7,7 mm och det är ovanligt tunt  för att röra sig om en billig smartphone. Som namnet antyder är denna mobil ett försök att ta fram en lika väldesignad unibody mobil som flaggskepps mobilen Huawei P8 men till ett mer överkomligt pris. Man har skippat metall konstruktionen och använder istället plast. Att ta fram en budgetmobil innebär alltid en kompromiss men både designmässigt och prestanda mässigt har Huawei lyckats bra. Telefonen ser robust och mer premium ut och alla olika delar passar fint ihop. Ramen som sitter runt lurens chassi efterliknar en bortstad aluminum finish som kan förväxlas med en äkta sådan.
När det gäller specifikationerna har denna smartphone något bättre specifikationer än prislappen indikerar. Detta gäller främst Ram minnet som är på 2 GB vilket är ovanligt bra för att vara en så pass billig mobiltelefon.
Internminnet är också det lite mer än hos konkurrenternas i samma prisklass. Här får man ett inbyggt minne på 16 GB och de flesta andra erbjuder ett internminne på endast 8 GB.
Det som driver det hela är en åttakärnig HiSilicon 620 processor på 1,2 GHz.
Huawei P8 Lite har en LCD display på 5 tum och med 720×1280 pixlar blir pixeltätheten 294 ppi. Displayen skyddas av Gorilla Glas 3. Detta är förstås långt ifrån den bästa displayen där ute men den duger för dig som mest använder din mobiltelefon för att ringa och skicka sms.
Faktum är att budgetmobiler knappast passar alla. Man kan ju inte ha så höga krav på prestandan när man köper en mobiltelefon som ofta kostar minst en tredjedel så mycket som toppmodellerna. Man får ju oftast det man betalar för och om du har tänkt använda den här mobilen som en multimedia enhet och se på streamad film eller spela spel bör du tänka om. För att få något som duger bör du minst lägga till ett par tusenlappar.
Batteriet är på 2200 mAh och det är något för litet för de allra flesta konsumenter. Jag brukar rekomendera ett batteri på minst 2300 mAh för att man ska slippa ladda batteriet ofta under dagen. Detta är en budgetmobil så den stödjer inte snabbladdning vilket annars kunde ha kompenserat för den korta batteritiden.
Den bakre huvudkameran är på 13 Megapixlar och har autofokus och dubbel LED blixt medans den främre kameran är på 5 Megapixlar.
En billig smartphone har aldrig den bästa kamera kvaliteten men de flesta av dagens mobiltelefoner har åtminstone okej kameror.
Operstivsystemet är Android 5.0.2 Lollipop men med Huaweis hårt anpassade skinn Emotion UI. Detta är en gammal version men det är möjligt att uppdatera till Android 6.0 Marshmallow.
Likt alla andra mobiler i den här serien blogginlägg har Huawei P8 Lite ett pris runt 1500 kr och det är ett helt okej pris för vad man faktiskt får för pengarna.
Tänk alltid igenom hur du använder din mobiltelefon och välj en som täcker dina behov. Köp aldrig någonsin din nya smartphone på impuls utan fatta ett genomtänkt beslut. När du väl har ett par alternativ läser du recensioner, jämför specifikationer för att få det bästa möjliga för de pengar du kan spendera.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar