Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 18 november 2016

Billiga smartphones: Microsoft Lumia 640 XLVad använder du din mobiltelefon till? Om du främst använder den för att ringa, skicka sms och lite lättare surf behöver du ju egentligen inte den allra senaste flaggskepps mobilen. En enklare budgetmobil som den här skulle duga gott och väl. Det finns inte mycket innovation när det gäller designen hos de flesta budgetmobiler och detta gäller till stor del även Microsoft Lumia 640 XL som har en enkel design och är tillverkad av blank plast. Det finns förstås billigare mobiltelefoner som har en mer premium design nu när budgetmobiler har gjort en liten uppryckning när det kommer till designen men den här mobilen är inte en av dessa.
Bakstycket går att ta loss så att du lätt kan byta ut batteriet ifall det skulle behövas och du kan också införskaffa ett extra batteri så att du alltid kan ha ett full laddat batteri i fickan. Perfekt för dig som ibland befinner dig långt ifrån ett eluttag.
Batteriet är på 3000 mAh och bör klara minst en dag på en laddning. Kanske till och med mer med tanke på den lägre prestandan.
Microsoft Lumia 640 XL är som namnet antyder en stor mobiltelefon. Den har en LCD display på 5,7 tum och denna display har 720×1280 pixlar så pixeltätheten blir 259 ppi ( pixels per inch). Den har alltså inte den allra bästa skärmen men den duger för dig som inte har allt för höga krav på prestandan. Den lätta användaren med andra ord. Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Denna phablet drivs av en fyrkärnig Snapdragon 400 processor på 1,2 GHz och RAM minnet är på 1 GB. Den har ett internminne på 8 GB vilket är lite för lite för dagens användare men utrymmet kan trots det vara okej ifall du inte brukar installera så mycket applikationer, bilder eller film i din mobiltelefon. Värt att tänka på är att det innbyggda minne tillverkare anger är det totala och både själva operstivsystemet och förinstallerade applikationer har redan förbrukat en stor del av minneskapaciteten. Du får betydligt mindre plats för dina grejer. Den här luren har också plats för ett MicroSd kort på upp till 256 GB vilket är ett billigt sätt att utöka minneskapaciteten.
På baksidan av mobilen sitter Carl Zeiss optik och kameran har autofokus, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Den främre kameran är på 5 Megapixlar. De flesta mobil kamerorna nu för tiden har åtminstone okej kameror som tar bilder som duger för att läggas upp på sociala medier. Det är mer vanligt med helt värdelösa kameror hos de riktigt billiga lågbudgetmobilerna som kostar runt tusen kronor eller mindre men så billiga telefoner rekomenderar jag inte till någon. De fungerar oftast väldigt dåligt och har oftast ett ytterst litet internminne som därmed fylls extremt fort.
Även om du aldrig installerar något i din smartphone förbrukas internminne av förinstallerade applikationer eftersom dessa emellanåt uppdateras. Detta är viktigt att vara medveten om innan man köper en mobiltelefon.
Eftersom Microsoft Lumia 640 XL är en budgetmobil från Microsoft har den operstivsystemet Windows. Denna smartphone kommer med Windows 8.1 men det är uppgraderbart till Windows 10.
De två operstivsystem som är mest populära är iOS och Android så den här mobilen har ingen av dessa utan har ett mer ovanligt system och på grund av att det rör sig om ett helt annat operstivsystem är det upplaggt på ett helt annat sätt. Om du aldrig tidigare har ägt eller testat en mobiltelefon med Windows bör du försöka prova på det innan du bestämmer dig för att köpa den här mobilen. Telefonen släpptes till försäljning i Augusti 2015 så den är inte helt ny längre.
En Microsoft Lumia 640 XL har precis som de andra lurarna i den här serien blogginlägg ett pris runt 1500 kr.
Som vanligt ska du aldrig köpa en mobiltelefon på impuls utan fatta ett genomtänkt beslut. Fundera först igenom hur du använder din mobiltelefon så att du kan köpa en som täcker dina behov. Bestäm dig inte direkt utan läs recensioner och jämför specifikationer och pris för att hitta en telefon du kan leva med i några år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar