Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

måndag 7 november 2016

Blackberry Q10Blackberry Q10 lanserades i April 2013 och har ett QWERTY tangentbord som medför att det går fort att skriva text med mobiltelefonen.
Telefonen ser rätt så fin ut med avrundade hörn och en i övrigt platt design. Mobilens bakstycke består av en mjuk gummi liknande plast vilket gör att den sitter stadigt i handen och risken att den glider ur handen är minimal.
Fyra rader av rostfria stål band skiljer raderna av tangenter åt och ger gott om utrymme för att underlätta skrivande på tangentbordet.
Detta är en typ av telefon som tack vare sin storlek är lätt att ta med sig.
Blackberry Q10 har en AMOLED display på endast 3,1 tum och det är nu för tiden en ovanligt liten skärmstorlek. Displayen har 720×720 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 328 ppi.
Den lilla fyrkantiga displayen gör att det blir besvärligt att titta på streamad film eller videos men den funkar till det den faktiskt är tänkt för.
Denna kompakta smartphone är inte meningen att vara en multimedia enhet utan den är tänkt att vara ett effektivt och produktivt arbetsverktyg.
Processorn är en dubbelkärnig Snapdragon S4 processor på 1,5 GHz. Ram minnet är på 2 GB och internminnet är på 16 GB. Minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 64 GB. Det är bra att möjligheten att införskaffa ett MicroSd kort efter internminnet är så pass litet. Tänk alltid på att en stor del av det innbyggda minnet redan är förbrukat av både själva operstivsystemet och förinstallerade applikationer. Det internminne tillverkare anger är det totala internminnet.
Operstivsystemet är Blackberry OS 10.3.1 och nu när Blackberry har gått över till att ha operstivsystemet Android i sina nyare mobiltelefoner kommer uppdateringar av det gamla systemet i det närmaste upphöra. Det är förmodligen det som är Blackberry Q10s största nackdel men det är klart att telefonen fortfarande klarar av de arbetsuppgifter den är byggd för. Det vill säga ringa telefonsamtal, skriva och läsa mail, redigera dokument och läsa rapporter. Skärmstorleken är dock lite för liten i mitt tycke. Som ni troligen vet föredrar jag personligen mobiltelefoner med större displayer. Det blir helt enkelt så mycket lättare att faktiskt se vad som finns på skärmen.
Blackberry har aldrig varit kända för att ha de bästa kamerorna i sina mobiltelefoner och det gäller även kamerorna i den här luren. Den bakre kameran är på 8 Megapixlar och har autofokus och LED blixt medans den främre kameran är på 2 Megapixlar.
Blackberry Q10 har ett litet batteri på 2100 mAh. Jag brukar rekomendera ett batteri på minst 2300 mAh eftersom man annars blir tvungen att ladda batteriet ofta. Dels blir det fort irtiterande när man knappt hinner använda sin mobiltelefon innan batteriet är tömt och dels minskar batteriets livslängd. Ett mobil batteri klarar endast ett vist antalet laddningar och när man har uppnåt det antalet är batteriet slut. Denna smartphone har däremot fördelen av att inte ha en unibody konstruktion så man kan lätt byta ut batteriet själv. Telefonen är dock en äldre och ovanlig modell så ett nytt batteri kan bli svårt att få tag i.
En Blackberry Q10 har nu ett pris runt 1500 kr så den är inte direkt dyr. Om du har ett administrativt arbete och letar efter en helt okej arbetsmobil som är relativt billig kan Blackberry Q10 vara ett bra alternativ.
Man bör förstå redan från början att denna smartphone likt många andra mobiler från Blackberry inte är tänkta att vara all round mobiler som fungerar för allt möjligt. Majoriteten av deras produkter är ju gjorda för att vara effektiva arbetsverktyg och inget annat.
Om du är ute efter en arbetsmobil som också passar som en multimedia mobil kan du titta på Blackberrys allra senaste flaggskepps mobiler.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar