Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

onsdag 23 november 2016

Huawei Mate 9Den nya Huawei Mate 9 är en stor mobiltelefon konstruerad av metall. Den har ett robust chassi av aluminum och designen är lyxig.  Baksidan består av en bortstad aluminum finish som är väldigt fin.
I toppen av denna phablet sitter två kameror varav den ena är på hela 20 Megapixlar och den andra är på 12 Megapixlar och ger svartvita bilder. Man kan till exempel välja att ta svartvita foton eller så kan man välja att låta de båda kamerorna att sammarbeta för att få fram en skarpare bild. De båda kameralinserna ligger vertikalt under varandra i motsats till hos Huawei P9 där de båda kameralinserna ligger lodrät. Dessa två kameror har Leica optisk, autofokus och dubbel LED blixt.
Under kameralinserna sitter en fingeravtryckläsare av hög kvalitet.
På fronten hittar du en kamera på 8 Megapixlar. I lurens underkant sitter en USB Typ C port samt högtalare. Det bästa är om högtalare sitter på mobiltelefoners framsida för då riktas ljudet mot dig och risken att täcka över högtalaren minskar men den allra sämsta placeringen är på en mobils baksida. Varje gång du lägger ned din smartphone täcks då dessa av underlaget och ljudet blir som ett resultat sämre.
Huawei Mate 9 passar oss som älskar stora displayer som underlättar media konsumtion även om den för mig är på gränsen till att vara för stor. Den har nämligen en LCD display på 5,9 tum och denna display har 1080×1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 373 ppi (pixels per inch).
En så pass stor display medför att telefonen blir lite otymplig och ibland känns lite besvärlig att ta med sig. Den får inte plats i de flesta fickor och att bära med sig sin mobil i en ryggsäck eller väska kan kännas lite besvärligt. För mig ligger den ultimata skärmstorleken precis runt 5,5 tum eftersom den då är tillräckligt stor för att ge en bra film och spel upplevelse men ändå ha en storlek som gör den relativt lätt att ta med sig. En sådan smartphone passar i de flesta byxfickor.
Huawei Mate 9 har en åttakärnig HiSilicon Kirin 960 processor på 2,4 GHz och den är tillverkad av Huawei själva. Detta är en kraftfull och snabb processor som sammarbetar med ett Ram minne på 4 GB.
Internminnet är på 64 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 256 GB. Möjligheten till att på ett lätt och billigt sätt få mer plats i sin mobiltelefon är alltid en stor fördel.
Det operstivsystem som kommer förinstallerat är Android 7.0 Nougat vilket är den allra senaste versionen av systemet och det är förstås väldigt bra att ha den senaste uppdateringen av ett operstivsystem. Alla tillverkare utom Google själva ( Google äger Android) har sina egna så kallade skinn som ett lager över operstivsystemet Android. De lägger till och tar bort funktioner och har ett annat upplägg än ett rent operstivsystem. Jag personligen föredrar ett mer rent Android.
Huaweis skinn är hårt anpassat och passar därmed inte alla. Om du aldrig har ägt en mobiltelefon från Huawei tidigare bör du försöka prova på systemet innan ett eventuellt köp. I den här mobilen finns EMUI 5.0.
Den förmodligen största fördelen med Huawei Mate 9 är det stora batteriet på hela 4000 mAh som klara upp till två dagar på en laddning utan problem. Om du är en lätt användare räcker det naturligtvis längre än så. När batteriet väl är tomt kan du snabbt fylla på det eftersom mobilen stödjer snabbladdning. Ett stort batteri i kombination med snabbladdning är en fantastisk kombination. När man har en tunn smartphone med ett litet batteri blir snabbladdning mer av ett tröstpris och det är knappast något som är bra. Du behöver därmed oftast befinna dig i närheten av ett eluttag och det behöver du ju inte med en telefon som Huawei Mate 9.
En Huawei Mate 9 har ett pris runt 699 Euro vilket direktöversatt blir kr.
Detta är alltså knappast en mobiltelefon med ett överkomligt pris.
Allt för många där ute köper en ny mobiltelefon mer eller mindre på impuls och det är inte alls lämpligt. Risken är oerhört stor att man investerar i en mobiltelefon som inte passar med hur man faktiskt brukar använda sin mobil.
Fundera först igenom vilka behov du har och fatta därefter ett genomtänkt beslut.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar