Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 10 januari 2017

Nokia 6Nokia 6 är den första Nokia mobilen med Android som operstivsystem och den kommer med Android 7.0 Nougat vilket är den senaste uppdateringen av systemet.
Telefonen tillverkas av HDM Global som är ett relativt nystartat företag och denna smartphone kommer i alla fall till en början att endast säljas i Kina.
Nokia 6 har ett chassi byggt av högkvalitativ metall och dess hörn är avrundade medans kanterna i övrigt är plana. Mobiltelefonen har en premium design men när det gäller specifikationerna hamnar den i mellansegmentet. Det rör sig med andra ord inte fullt ut om en toppmodell även om designen kan lura folk art tro något annat.
Allt för få kollar på prestandan innan ett eventuellt köp och det är ett stort misstag. Man kan inte bara fatta ett beslut genom att endast titta på det dedignmässiga. När det gäller Nokia 6 är det en helt okej all round mobil för dig som inte behöver topp prestanda. Den hamnar dock väldigt nära de dyraste och bästa mobiltelefonerna när det gäller specifikationerna. Egentligen är det bara processorn som är av en svagare sort.
Mobilen har en display på 5,5 tum och denna display har 1080×1920 pixlar vilket gör skärmen till en HD display. Pixeltätheten ligger på 401 ppi (pixels per inch).
Displayen skyddas av Gorilla Glas 4 och är av typen 2.5D vilket innebär att glasets kanter rinner över lurens samtliga kanter. Glaset är alltså avrundat. Under displayen sitter en fingeravtryckläsare vilket är något som har blivit vanligt förekommande på senare tid. Från början var det endast flaggskepps mobilerna som hade fingeravtryckläsare men numera finns det något billigare mobiltelefoner med denna funktion också.
Nokia 6 drivs av en Snapdragon 430 processor i kombination med ett Ram minne på 4 GB. Det är en åttakärnig processor på 1,4 GHz.
Internminnet är på 64 GB. Detta internminne är fullt tillräckligt för de allra flesta konsumenter.
En stor del av minneskapaciteten förbrukas av systemet och förinstallerade applikationer redan när man packar upp din nya smartphone för första gången sedan får man räkna med att mer inbyggt minne förbrukas under en mobiltelefons livslängd. Detta bland annat på grund av uppdateringar av applikationer. Hos toppmodellerna försvinner även internminne till uppdateringar av själva operstivsystemet. Detta är något alla behöver känna till innan man köper en ny smartphone.
Den bakre huvudkameran är på 16 Megapixlar och har autofokus och dubbel LED blixt.
Den främre kameran är på 8 Megapixlar och det är bra för att vara en framåtriktad kamera.
De flesta av dagens mobiltelefoner har helt okej kameror som ger bilder som duger för att lägga upp på sociala medier som till exempel Facebook och Twitter. Få kameror är helt värdelösa.
Det innbyggda batteriet är på 3000 mAh.
Nokia 6 har dubbla högtalare och dubbla amplifiers samtidigt som den här Dolby Atmos som är namnet på en surround teknik.
En Nokia 6 har ett pris runt 245 dollar vilket direktöversatt blir 2355 kr. Om mobiltelefonen skulle släppas till försäljning i Sverige blir priset högre på grund av den svenska momsen. Riktigt billiga smartphones förlorar mycket av sitt fördelaktiga pris just därför att de påverkas negativt av just momsen.
Nokia 6 är en intressant smartphone även om det är osäkert om just denna modell någonsin kommer att nå Sverige och detta delvis på grund av nostalgiska orsaker. Dels visar den här mobiltelefonen hur bra eller dåligt Nokia klarar övergången till ett nytt operstivsystem. De har ju tidigare satsat på operstivsystemet Windows.
Det är också spännande att framöver se hur Nokia ska stå sig i konkurrensen och ifall företaget lyckas överleva utan Microsoft.
Där ute finns många tillverkare som verkligen får kämpa och några exempel på sådana är Blackberry, HTC, LG och Sony som inte har så stora marknadsandelar. Samtliga av de nämnda tillverkarna har oerhört bra produkter som tyvärr inte riktigt når ut till konsumenterna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar