Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 16 juni 2017

Nokia 6Nokia 6 är en kommande smartphone med budget prestanda från det nystartade företaget HMD Global.
Mobiltelefonen är en unibody konstruktion och är konstruerad av metall. Den har en ganska kantig design med avrundade hörn men råka kanter. Denna mobiltelefon är välkonstruerad samt har en mer premium design. Den ser helt enkelt ut att vara en toppmodell vilket den inte riktigt är. Den har en främre fingeravtryckläsare och en USB Typ C port i sin underkant och det hittar du ju hos flaggskepps mobilerna också.
Nokia 6 har en LCD display på 5,5 tum och denna display har 1080×1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 403 ppi (pixels per inch).
Mobiltelefonen kommer i två olika varianter varav basmodellen har ett Ram minne på 3 GB och ett inbyggt minne på 32 GB medans den bättre modellen har ett Ram minne på 4 GB samt ett internminne på 64 GB. Båda versionerna har plats för ett minneskort på upp till 256 GB. Som mina återkommande läsare vet är möjligheten att utöka minneskapaciteten ett bra och billigt sätt men på ett MicroSd kort går det att inte att spara appar på. Detta är naturligtvis viktigt att känna till innan man köper en ny smartphone allra helst om telefonen man fundera på har ett litet internminne ( 16 GB eller mindre).
Den främre kameran är på 8 Megapixlar och den bakre är på 16 Megapixlar och har autofokus och dubbel LED blixt. Det saknas optisk bildstabilisator som främst är bra att ha ifall du är skakig på handen eller brukar använda din smartphone för att filma. Långt ifrån alla mobiler har dock en sådan funktion.
Det inbyggda batteriet är på 3000 mAh och stödjer snabbladdning vilket är en fantastisk funktion som är svårt att vara utan när man väl har vant sig med att ha en sådan funktion.
Nokia 6 har utmärkt prestanda så här långt men nu har vi kommit till det negativa som gör den till en budgetmobil och det är processorn.
Nokia 6 har nämligen en åttakärnig Snapdragon 430 processor på 1,4 GHz och detta är en typ av processor som brukar sitta i riktigt billiga budgetmobiler. Jag kan absolut inte förstå anledningen till att tillverkaren​ har valt just den här processorn eftersom den drar ned prestandan rejält. Om orsaken är att HMD Global ville ta fram en konkurrens kraftiga smartphone när det gäller priset kunde de istället ha valt den betydligt bättre åttakärniga Snapdragon 625 som är en snabbare, effektivare och mer kraftfull budget processor som visserligen skulle kosta något mer men det hade räckt att höja priset på Nokia 6 med någon hundralapp.
Alternativet är att gå all in och helt enkelt montera in en kraftfull topp processor men då hade mobiltelefonen​ förstås blivit betydligt dyrare.
Nokia 6 har en fin, lyxig design och i övrigt fantastisk prestanda och den kan passa dig som mest använder din mobiltelefon för att ringa samtal och surfa lite lätt under dagen.
Vi övriga får leta vidare efter en mer kraftfull mobiltelefon som klarar av mer krävande arbetsuppgifter.
När du tänker skaffa en ny smartphone är det viktigt att inte bara gå på designen utan att kolla upp prestandan för att om du inte gör det köper du grisen i säcken. Numera finns det många mobiler som kan ha en mer premium design likt de dyrare flaggskepps mobilerna men invändigt kan det däremot vara en stor skillnad.
Nokia har nu gått över till att ha Android som operstivsystem istället för Windows​ och det är förstås ett klokt beslut nu när Windows mobilsystem används av så pass få konsumenter. Nokia 6 kommer med operstivsystemet Android 7.1.1 Nougat förinstallerat och det är den allra senaste uppdateringen.
Nokia 6 har ett rekomenderat pris runt 2490 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar