Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 20 juli 2017

Sony Xperia X


Sony Xperia X är en budgetmobil i det övre mellansegmentet så den har en bra prestanda och många bra funktioner som är vanliga hos dyrare mobiltelefoner.
När det gäller designen påminner den väldigt mycket om budgetmobilen Sony Xperia XA, den har samma plana front och baksida och kanterna och hörnen är avrundade på precis samma sätt. De är faktiskt så lika att det är svårt att se skillnaden. Sony Xperia XA har dock en rund Power knapp och Sony Xperia X har istället en mer rektangulär fingeravtryckläsare. Baksidan består av borstad aluminum vilket förhöjer intrycket av mobilen.
Problem framsidan har den en 5 tums LCD display på 1080×1920 pixlar. Detta ger en pixeltäthet på 441 ppi.
Displayen är bra och skarp nog för de allra flesta konsumenter men dess storlek gör den inte lämplig som en multimedia enhet.Sony Xperia X har inte den topp processor en hardcore användare behöver men om du inte riktigt är en sådan duger processorn gott och väl.
Den har en sexkärnig Snapdragon 650 processor på 1,8 GHz så det är inte den kraftfullaste processorn där ute men det är för de flesta inte heller nödvändigt utan det vikiga är att processorn orkar med vad du kräver av den och det varierar från person till person. Det är hur du använder din smartphone som avgör vilken mobil som kan passa just dig.
Ram minnet är på 3 GB vilket var ett vanligt förekommande RAM minne hos flaggskepps mobiler från 2015 men i år har toppmodellerna istället RAM minnen på 4 GB. Nu är Sony Xperia X inte en flaggskepps mobil men det visar tydligt hur fort utvecklingen går framåt.
Det inbyggda minnet är på 32 GB och det är möjligt att utöka minneskapaciteten med ett MicroSd kort på upp till 256 GB.
Att på ett enkelt sätt montera in ett minneskort är förstås en fördel men tänk på att du oftast på dessa inte kan spara appar eller uppdateringar av systemet. Inom det området belastas tyvärr en mobiltelefons inbyggda minne och det är viktigt att känna till.
Det inbyggda batteriet är på 2620 mAh och det stödjer snabbladdning via Quick Charge 2.0 så mobilen kan ladda batteriet fullt på lite över en timme.
Sony Xperia X är inte vattentålig och den har inte en USB Typ C port utan har den gamla typen av USB port vilket för en del kan vara nackdelar.
Det operstivsystem som kommer förinstallerat är Android 6.0.1 Marshmallow men det är uppgraderbart till Android 7.1.1 Nougat som är en av de nyare uppdateringarna av systemet.
Den bakre kameran är på 23 Megapixlar och har autofokus och LED blixt men saknar optisk bildstabilisator. Om du inte är stadig på handen kan avsaknaden av denna funktion leda till sämre bilder. I övrigt är kameran ganska bra och kan ge helt okej bilder som duger för att lägga upp på sociala medier.
Den främre kameran är på 13 Megapixlar.
Jag tycker om Sonys mobiltelefoner eftersom de oftast håller en hög lägstanivå både då det gäller designen, specifikationerna och funktionerna men det är synd att deras mobiltelefoner har en så liknande design. Det är ibland svårt att se skillnaden på deras smartphones bara genom att titta på dem. Om Jag skulle lägga min Sony Xperia XA som är en billigare budgetmobil än Sony Xperia X bredvid varandra på ett bord skulle det bli uppenbart hur lika de faktiskt är.
En Sony Xperia X har en prislapp runt 3500 kr men det lägsta pris jag har sett ligger på 2499 kr och det priset avser den vita varianten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar