Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 13 februari 2018

Samsung Galaxy A serien


Samsung Galaxy A serien är en linje av budgetmobiler i övre mellansegmentet där den första generationen kom 2014.
De första modellerna i denna serie var Samsung Galaxy A3 (2014) och Samsung Galaxy A5 (2014).
De var framtagna för att erbjuda en mer lyxig design men till ett billigare pris än hos flaggskepps mobilerna och det medför att telefonerna hade betydligt svagare prestanda och saknar de allra senaste funktionerna.
Däremot hamnar de numera oftast ganska nära toppmodellernas specifikationer och ärver funktioner från föregående års toppmodeller från Samsung så om du tycker om Samsungs mobiltelefoner, inte måste ha en toppmodell för att bli nöjd och vill spara en slant kan någon av dessa smartphones vara ett utmärkt alternativ.


Det har släppts många fantastiska modeller under åren och antalet versioner har ökat med åren, från den blygsamma starten med endast två olika modeller per år. Det första året släpptes nämligen bara Samsung Galaxy A3 och Samsung Galaxy A5 där A5 var den bättre modellen av dessa två mobiltelefoner.
Den drevs av en fyrkärnig Snapdragon 410 processor , hade ett RAM minne på 2 GB samt ett internminne på 16 GB. Inte direkt topp prestanda alltså även om designen var av topp kvalitet.
Utvecklingen prestanda mässigt har sett en uppryckning under åren och har tagit steget från billiga budgetmobiler till budgetmobiler i övre mellansegmentet istället.
Varje år lanseras flera olika modeller i A serien och tyvärr delar de exakt samma namn som sina föregångare. Vilket naturligtvis kan bli förvirrande när du tänker beställa till exempel en Samsung Galaxy A7 (2017) men råkar beställa en Samsung Galaxy A7 (2016) istället. Förutom detta riskerar du att beställa fel mobilfodral till din nya mobiltelefon, ett som inte alls passar din modell.
Om man börjar med Samsung Galaxy A3 är den alltid den mobiltelefon i serien som har svagast prestanda av alla modeller i serien det år den presenteras. Samsung Galaxy A5 har något bättre specifikationer och Samsung Galaxy A7 har ytterligare bättre specifikationer. Ju högre nummer i namnet ju bättre smartphone helt enkelt.
I takt med att specifikationerna har blivit bättre har även priserna gått upp rejält.
Samsung räknade förra året att sälja upp till 20 miljoner Samsung Galaxy A mobiler i världen och det är förstås inte så konstigt eftersom detta är en populär familj av mobiltelefoner som intresserar många konsumenter. Här i Sverige där majoriteten väljer att skaffa flaggskepps mobiler säljer dessa mobiler inte så bra som de borde. Man måste inte längre ha en dyr toppmodell för att få en bra all-round mobil som klarar av lite mer krävande arbetsuppgifter. Det gäller bara att veta vad man ska leta efter för att finna den mobiltelefon som passar just dig allra bäst.
Den senaste versionen av Samsung Galaxy A5, det vill säga den som släpptes till försäljning 2017 har en åttakärnig Exynos 7880 Octa processor på 1,9 GHz under chassit och det är förstås en stor skillnad jämfört med den första Samsung Galaxy A5.
RAM minnet har ökat till 3 GB och internminnet är nu på 32 eller 64 GB.
Telefonerna i den här modell serien hade redan från start en mer premium design med unibody konstruktion och ram av metall men med baksida av plast.
De senaste modellerna från 2018 har nu en ram av aluminum men plasten på baksidan har täckts av ett lager glas.
Samsung Galaxy A8 (2018) har som ett exempel en prislapp runt 4700 kr vilket inte längre är lika tokbilligt som de första versionerna men du får samtidigt en mer kraftfull mobiltelefon.
Min åsikt angående prissättningen är att det är synd att telefonerna inte ligger kvar på ungefär samma nivå eftersom utbudet av riktigt billiga Samsung smartphones med topp design helt har upphört. Det hade varit bättre ifall Samsung hade startat upp en ny linje med mobiltelefoner om de också vill kunna erbjuda telefoner med specifikationern strax under toppmodellernas.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar