Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

söndag 11 februari 2018

Sony Xperia XA serien.


Sony Xperia XA serien har gått ifrån att vara en ren budgetmobil till att vara en budgetmobil i övre mellansegmentet. Det vill säga en mobiltelefon som ligger precis under flaggskepps mobilerna när det gäller specifikationerna. Denna utveckling har skett på bara ett par år.
Jag vet inte riktigt om jag tycker att det är en bra evolution eller inte eftersom det innebär att utbudet av budgetmobiler från Sony har minskat i och med detta.
Alla konsumenter behöver inte och vill inte  ha rejält kraftfulla smartphones utan täcker upp sina behov gott och väl med en billigare mobiltelefon.
Samtliga av de här mobiltelefonerna påminner rent designmässigt mycket om varandra även om det har skett små förändringar när det gäller designen. Sonys mobiltelefoner har en unik design som gör att man enkelt på avstånd kan se att det är en mobil tillverkad av Sony.Det hela började med Sony Xperia XA som släpptes till försäljning i Juni 2016 och som tidigare nämnts är en budgetmobil.
Den har en LCD display på 5 tum och denna display har 720×1280 pixlar vilket medför att displayen visserligen är okej men att den hamnar väldigt långt ifrån QHD displayer. RAM minnet är på 2 GB och internminnet är på 16 GB, det inbyggda minnet är något för litet för dagens användare. Med så litet internminne fylls mobiltelefonens utrymme upp mycket fort och till slut riskerar den att bli helt oanvändbar. Detta ifall du är en typ av användare som gärna installerar applikationer i din mobiltelefon. Batteriet är på endast 2300 mAh.
Processorn i Sony Xperia XA är en åttakärnig Mediatek Helio P10 processor på 2 GHz. Den bakre kameran är på 13 Megapixlar och den duger men det skadar naturligtvis aldrig om den var bättre. Laddnings porten är av den äldre standarden microUSB men efterföljarna fick istället en USB Typ C port.


Uppföljaren Sony Xperia XA1 är en mindre uppgradering och den kom i April 2017.
Även den har en LCD display på 5 tum med 720×1280 pixlar så ingen förbättring har skett i detta fall gällande displayens kvalitet.
Processorn är en Mediatek Helio P20 processor med åtta kärnor och på 2,3 GHz.
RAM minnet har dock gått upp till 3GB och också det inbyggda minnet har ökat till 32 GB. Med så pass mycket internminne går det betydligt bättre att tanka ned appar samt andra saker som till exempel uppdateringar som ju fyller upp minneskapaciteten blir inte längre ett problem.
Batteriet är kvar på 2300 mAh och det är förstås en nackdel för batteritiden eftersom så små batterier får svårt att ens klara av en dag på en laddning vid normalt användande.
På kamerafronten sker det en klar förbättring då den bakre huvudkameran går upp till 23 Megapixlar.


Slutligen har vi Sony Xperia XA2 som har en LCD display på 5,2 tum med 1080×1920 pixlar. Sony valde alltså att både förstora displayen och montera in en skarpare HD display denna gång.
Sony Xperia XA2 har presenterats i Februari 2018 och den är återigen en mindre uppgradering av föregångaren.
RAM minnet ligger kvar på 3GB och det gör även internminnet på 32 GB.
Däremot har processorn bytts ut till en mer kraftfull åttakärnig Snapdragon 630 processor.
Xperia XA2 har till och med en bakre fingeravtryckläsare och det är något som de tidigare telefonerna i den här familjen saknar helt och hållet.
Det inbyggda batteriet är på hela 3300 mAh så den klarar lätt mer än en dag på en laddning.
Den bakre kameran är på 23 Megapixlar och tar bra bilder vid bra ljusförhållanden.
Vilken av dessa tre mobiltelefoner som är bäst är förstås den senaste modellen i XA serien om man endast tittar på specifikationerna. Den har en mer kraftfull processor, ett större batteri och prestandan överlag är är bättre än hos de två tidigare modellerna men den är samtidigt dyrast av dessa vid lanseringen och det är förstås synd.
Den första mobiltelefonen i denna serie hade ett rejält överkomligt pris redan när den släpptes till försäljning vilket man inte längre kan påstå om Sony Xperia XA2.
Vilken av dessa mobiltelefoner som du ska välja avgörs helt av vilka behov du har när det gäller din smartphone. Om du mest använder din mobiltelefon för att ringa samtal, skicka sms och surfa lite lätt på nätet duger en Sony Xperia XA. Speciellt ifall du inte vill betala särskilt mycket för din lur.
Men om du har något högre krav på din mobil men samtidigt vill hålla nere priset litegrann kan Sony Xperia XA1 vara ett bättre alternativ.
När du köper en Sony Xperia XA2 får du en smartphone som hamnar relativt nära de dyrare toppmodellerna men samtidigt blir du tvungen att spendera betydligt mer pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar