Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 21 juni 2018

Sony Xperia XA1

Sony Xperia XA1 är en budgetmobil i mellansegmentet som lanserades 2017 och nu kostar runt 2600 kr.
Mobiltelefonen är ganska avlång och smal på grund av att displayen når långt ut på kanterna på långsidorna men det samma gäller inte över och under displayen. Sonys mobiltelefoner har oftast onödigt stor panna och haka något man kunde ha minskat rejält för att få en åndå tjusigare design. Jag personligen tycker mycket om denna tillverkares design men just detta kunde de förbättra.
Sony Xperia XA1 är huvudsakligen konstruerad av plast men långsidornas kanter består av metall. Kanterna är avrundade men resten av telefonen är rätt så rektangulär.
I mobiltelefonens underkant sitter en USB Typ C port och mobilen har också hörlursuttag men saknar däremot trådlös laddning, fingeravtrycksläsare och vattentålighet.
Avsaknaden av fingeravtryckläsare kan vara lite av en nackdel för många men för mig är det en viktig funktion men definitivt inte en avgörande sådan.


Den har en LCD display på 5 tum med 720×1280 pixlar så pixeltätheten blir på 294 ppi (pixels per inch).
Man har med andra ord sparat in litegran när det gäller displayens kvalitet men det betyder inte att den är särskilt dålig, det är bara ingen HD display.
Skärmen skyddas av Gorilla Glas 4.
RAM minnet är på 3 GB och internminnet är på 32 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett MicroSd kort på upp till 256 GB men där kan du inte spara appar eller uppdateringar av applikationer eller själva operstivsystemet.
Det operstivsystemet som kommer förinstallerat är Android 7.0 Nougat men det är uppgraderingsbart till Android 8.0 Oreo som är en färskare version av systemet. Att ha en så färsk version av systemet som möjligt är förstås alltid bra eftersom man därmed får de nya funktionerna och de förbättringar Google har gjort. Eventuella problem är fixade.
Mobiltelefonen har en åttakärnig Mediatek MT6757 Helio P20 processor på 2,3 GHz och detta är en relativt kraftfull processor även om den inte riktigt är lika kraftfull som de processorer som sitter i flaggskepps mobilerna.
Batteristorleken hamnar på 2300 mAh och stödjer snabbladdning via Pump Express+2.0 och det är förstås bra eftersom batteriet är så pass litet. Batteriet är lika stort som hos föregångaren Sony Xperia XA.
Sony Xperia XA1 kommer med Qnovo tekniken.
Det innebär att batteriet när du laddar det på natten aldrig laddar batteriet helt fullt utan laddningen pausas på 90 procent tills det är dags för dig att gå upp och därefter laddas resten. Funktionen finns där för att förlänga batteriets livslängd. Detta är en stor fördel men det fungerar naturligtvis bara ifall du kliver upp ur sängen vid samma tider.
I fronten sitter en kameralins på 8 Megapixlar med autofokus och på baksidan sitter en kameralins på 23 Megapixlar med autofokus och LED blixt.
Sony är väldigt duktiga på att ta fram mycket bra kameror till sina smartphones och dessa två är inga undantag. De är kapabla att ta fantastiska bilder vid bra ljusförhållanden. Bilder som duger för att lägga upp på sociala medier som Instagram, Twitter och Facebook.
Sony Xperia XA1 är en bra all-round mobil som har ett överkomligt pris och få kompromisser. Du får någonting som fungerar bra och som med lätthet klarar vanligt användande. Den här mobiltelefonen passar inte riktigt som multimedia enhet eftersom displayens storlek är för liten och med för lite pixlar. Den går att använda för att spela mobil spel men kanske inte de mest tekniskt avancerade som kräver en topp processor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar