Nokia 7 Plus

Trots att HMD Global som tillverkat och marknadsfört Nokia telefoner sedan 2016 är det fortfarande få som känner till att det finns nya Nokia mobiler och det visar hur lite koll allmänheten faktiskt har.
De äldre över trettio år tror att Nokia inte längre existerar och de som är yngre vet inte ens att märket har funnits.
Okunskapen är stor och det är en sak som den här bloggen försöker hjälpa till att ändra.
Nokia 7 Plus är en smartphone av metall men med kanter av koppar. Även runt de bakre kameralinserna och runt fingeravtrycksläsaren på baksidan finns inslag av koppar. Baksidan är av metall men en metall med ett plastmaterial över vilket ger ett bra grepp när man håller mobilen i handen. Tyvärr innebär plasten att Nokia 7 Plus ser och delvis känns mindre lyxig eftersom man får det felaktiga intrycket att telefonen är konstruerad av plast.
I mobilens underkant sitter en USB Typ C port.


Nokia 7 Plus har en stor LCD display på 6 tum med 1080×2160 pixlar och bildförhållandet är 18:9 så displayen täcker större delen av fronten av mobiltelefonen.
Pixeltätheten är på 403 ppi (pixels per inch) och det medför en skarp display med bra färgåtergivning.
Skärmen skyddas av Gorilla Glas 3.
RAM minnet är på 4 GB och det inbyggda minnet är på 64 GB med plats för ett minneskort på upp till 256 GB. Det är alltså möjligt att på ett billigt sätt utöka minneskapaciteten om man skulle vilja det.
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 660 processor på 2,2 GHz och detta är en relativt kraftfull processor som samtidigt är väldigt effektiv vilket ger en bra batteritid. Processorn är typisk för budgetmobiler i mellansegmentet och Nokia 7 Plus är just en sådan smartphone.
Den framåtriktade kameran är på 16 Megapixlar och har Carl Zeiss optik  vilket de dubbla bakre huvudkamerorna också har. Dessa är på 12 respektive 13 Megapixlar och har optisk zoom, PDAF samt dubbla LED blixtar.
Den ena kinden är en vanlig kameralins medans den andra är en telefoto lins med 2×Optisk Zoom. Bilder tagna med mobilens kameror blir bra vid bra ljusförhållanden.
Det inbyggda batteriet är på 3800 mAh och stödjer snabbladdning.
Operativsystem är Android 8.1 Oreo och Nokia 7 Plus är en Android One enhet vilket innebär att man är garanterad att få uppdateringar av systemet i minst två år och säkerhets uppdateringar i minst tre års tid. Man har nämligen ett nära samarbete med Google som ju äger operativsystem Android och det är de som ser till att mobilen får dessa uppdateringar. Nokias nya smartphones kommer alltid med ett i det närmaste rent operativsystem och på grund av att den här mobiltelefonen är en Android One mobil blir den väldigt lik Googles Pixel mobiler när det gäller menyer och funktioner.
Priset på en Nokia 7 Plus ligger på 3990 kronor och det är ett okej pris med tanke på vad man får för pengarna men samtidigt är det inte en tokbillig smartphone.  Man kan hitta någorlunda likvärdiga mobiltelefoner till en lägre kostnad ifall man letar lite. Man ska aldrig beställa första bästa mobiltelefon utan jämföra pris, design och prestanda för att hitta det allra bästa alternativet för dig.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.