Nokia 6.1 Plus


Nokia 6.1 Plus tillverkad av HMD Global är på väg till Europa och det rör sig om en budgetmobil i mellansegmentet och prislappen bör landa runt 3000 kronor.
Telefonen är konstruerad av kombinationen plast, metall och glas, det vill säga att den har en ram av metall och baksidan består av en plast som har täckts av ett lager glas. Det finns även inslag av koppar runt mobiltelefonens kanter, runt den bakre huvudkameran samt runt fingeravtrycksläsaren.
På framsidan sitter en stor display med bildförhållandet 19:9 och denna display gör Nokia 6.1 Plus till en utmärkt multimedia enhet som duger bra för att titta på streamad film eller spelar mobil spel.
Nokia mobiler från HMD Global håller alltid en väldigt bra byggkvalitet så man kan vara helt säker på att få en utmärkt kvalitet när man beställer en Nokia. Sanningen är dock att det nu för tiden är svårt att råka ut för en mobiltelefon med riktigt dålig byggkvalitet även bland de mycket billiga lågbudget modellerna. För fem år sedan var det helt något annat.
Denna smartphone är en Android One mobil vilket innebär att den har ett rent operativsystem och kommer att få uppdateringar i minst två år efter lanseringen.
Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan och mobiltelefonen har en USB Typ C port.


Nokia 6.1 Plus har en LCD display på 5,8 tum med 1080×2280 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 432 ppi (pixlar per tum)
Displayen är alltså skarp och tydlig med en bra färgåtergivning. En ppi över 400 betyder att displayen är skarp och ju högre siffra ju skarpare display.
Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 636 procesor på 1,8 GHz och den har ett RAM minne på 4 GB. Internminnet är på 64 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 400 GB.
Det finns tillräckligt med utrymme för att duga för de flesta användare och det faktum att man enkelt och relativt billigt kan få mer plats är en fördel.
Operativsystem som kommer installerat i mobilen är Android 8.1 Oreo vilket fortfarande är den senaste versionen även om en ny version av systemet är på väg.
Det är naturligtvis bra att ha en så färsk uppdatering av operativsystemet som möjligt på grund av att buggar har avlägsnats och nya funktioner har lagts till.
Den framåtriktade kameran är på 16 Megapixlar och de dubbla bakre huvudkamerorna är på 16 respektive 5 Megapixlar och har PDAF, djupsensor samt dubbla LED blixtar.
Även inom detta område har det på senare år skett en rejäl uppryckning och de flesta mobiler har åtminstone okej kamera prestanda. Det gäller naturligtvis också Nokia 6.1 Plus (2018) som har kameralinser fullt kapabla att ta fina bilder. Den här telefonen är dock inte någon dyr toppmodell så förvänta dig inte topp kvalitet när du köper en budgetmobil.
Det inbyggda batteriet är på 3060 mAh och stödjer snabbladdning via Quick Charge 3.0.
Batteristorleken är endast något större än det som sitter i den vanliga Nokia 6.1 och det är förstås lite synd. Det hade varit bättre ifall batteriet hade varit bra mycket större med tanke på att den här telefonen har en större display.
Nokia liksom konkurrenten Motorola har sitt fokus på att först och främst ta fram smartphones som är prisvärda och håller ett billigare pris men samtidigt erbjuder tillräckligt bra prestanda för att allt ska fungera på ett godkänt sätt och det lyckas de med. När det gäller just Nokia förhåller det sig tyvärr så att majoriteten inte ens känner till att märket fortfarande existerar och de yngre vet inte om att märket någonsin har funnits. Det är faktiskt inte så bra på grund av att man då helt missar dessa alternativ.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.