Sony Xperia XZ2 Premium


Flaggskepps mobilen Sony Xperia XZ2 Premium har en lite klumpig design med en tjocklek på 11,9 mm och detta samtidigt som den är bred medför att detta är en tung och stor mobiltelefon att hålla i handen. Den här telefonen passar därför inte riktigt personer med små händer men om du har stora händer som jag är det inte något som stör.
Baksidan är avrundad åt alla sidor och är av plast som har täckts av ett lager glas. På baksidan sitter dubbla kameralinser samt en fingeravtrycksläsare och detta är första gången en smartphone från Sony har just två bakre huvudkameror.
I fronten sitter en stor display med bildförhållandet 16:9 så den har alltså inte det mer moderna bildförhållandet 18:9 och det är anledningen till att telefonen känns ovanligt bred och otymplig. Det hade varit bättre ifall Sony hade valt en stor display med bildförhållandet 18:9 på grund av att den displayen är mer långsmal och telefonen därmed blir mindre bred.
Fingeravtrycksläsaren på baksidan sitter en aning för långt ned i mitten av mobilen och det gör att man ofta missar läsaren med sitt finger och det är synd. Det är dock inte ett så stort problem eftersom man vänjer sig med tiden.
Sony Xperia XZ2 Premium har en IP65/68 Certifiering så den klarar av att vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. Vattentålighet är en funktion som tillverkaren Sony har satsat på i väldigt många år, långt före de flesta andra mobil tillverkare faktiskt så det är inte direkt någonting nytt för Sonys dyrare modeller.
I mobilens underkant sitter en USB Typ C port.


Sony Xperia XZ2 Premium har en LCD display på 5,8 tum med 3840×2160 pixlar så pixeltätheten landar på 765 ppi (pixlar per tum).
Skärmen är HDR kompatibel och skyddas av Gorilla Glas 5. Displayen håller en fantastiskt hög kvalitet och det märks tydligt att det här är en påkostad smartphone som konkurrerar med de bästa mobiltelefonerna som kan köpas. Du får vad du betalar för och Sony Xperia XZ2 Premium är en dyr mobiltelefon som inte alla har råd med. Den har numera ett pris runt 8990 kronor och det är förstås mycket pengar att spendera även om du betalar av din smartphone via ditt abonnemang. Månadskostnaden blir då ganska hög.
När det gäller det designmässiga kan jag säga att jag verkligen tycker om designen både hos denna telefon och hos Sony Xperia XZ2. De ser mycket fina ut och ger intrycket att vara solid och rejält konstruerade.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB med plats för ett minneskort på upp till 512 GB.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 845 procesor på 2,7 GHz och det rör sig om den allra senaste topp processorn från Qualcomm vilket är en populär processor vilken sitter i många av årets toppmodeller.
Det finns med andra ord ingenting att klaga på när det gäller kraft och snabbhet.
Den här mobiltelefonen är ett riktigt kraftmonster som klarar av de mest krävande arbetsuppgifterna utan problem precis som man förväntar sig av en toppmodell 2018.
Den framåtriktade kameran är på 13 Megapixlar och de dubbla bakre kamerorna är på 19 respektive 12 Megapixlar och har PDAF, laser autofokus och LED blixt.
Kamerorna ger fantastiska bilder vid bra ljusförhållanden och till och med i mörkare miljöer blir bilderna relativt bra. Xperia XZ2 Premium är en grymt underskattad kameramobil som lätt skulle ligga i topp bara folk kände till den.
Stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192 kHz ger ett högt, bra ljud perfekt för multimedia konsumtion och dessutom finns här ett dynamiskt vibrations system som är unikt för Sonys senaste flaggskeppes mobiltelefoner. När man har det aktiverat vibrerar själva mobilen i takt med det ljud du lyssnar på och det förhöjer upplevelsen när du till exempel tittar på film eller spelar mobil spel i din smartphone.
Det inbyggda batteriet är på 3450 mAh och stödjer snabbladdning via Quick Charge 3.0 och trådlös laddning.
Sony är en av många mobil tillverkare som kämpar med försäljnings siffrorna och nu i och med deras satsning på en ny design får man hoppas att deras telefoner säljer betydligt bättre än tidigare. Det är förstås svårt att slå eller komma ikapp de största tillverkarna Apple, Samsung och uppstickaren Huawei som ju tillsammans dominerar marknaden.
För mig känns det betydligt mer intressant att äga något som är mer unikt och som inte finns i alla fickor där ute.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.