Vad innebär en Android One mobil?


Mobiltelefoner med Android One har sakta men säkert börjat bli mer vanligt förekommande och de har till och med börjat säljas i Sverige. Men vad är egentligen Android One? Jo Android One är enkelt uttryckt en system standard som olika mobil tillverkare kan använda sig av och som medför att mobilerna har ett rent operativsystem som är framtaget i ett nära samarbete med Google. Telefonerna kommer i stort sett endast med Googles egna applikationer och funktioner och har alltså inte den bloatware andra mobiltelefoner som inte är med i Android One programmet ofta har. Eftersom Android är ett öppet system existerar det ett gigantiskt antal tillverkare vars smartphones har Android som operativsystem men det är inte alltid de kommer med ett rent system. Många tillverkare lägger till sina egna funktioner och appar. Så kallade skinn.


År 2014 när Android One först startade handlade det om lågbudgetmobiler i utvecklingsländer men det har nu på senare år delvis ändrat riktning mot budgetmobiler i mellansegmentet och Android One mobiler har spridit sig till fler länder. Det säljs till och med enstaka toppmodeller med Android One.
Google har ett nära samarbete med olika mobil tillverkare och dessa får själva systemet från Google och de garanterar uppdateringar av operativsystemet i minst två år samt säkerhetsuppdateringar i minst tre års tid efter att produkten har lanserats.
Fördelar med ett rent operativsystem är att det är lättare och har färre funktioner som tynger ned och gör systemet långsamt på kort tid. Man får även lättare snabba uppdateringar på grund av att tillverkaren inte behöver anpassa sitt system för att fungera ihop med uppdateringen eftersom det helt enkelt inte finns mycket att anpassa.
Själva mobiltelefonen behöver inte heller vara lika mycket kraftfull för att allt ska flyta på bra utan klarar sig med svagare prestanda och därmed passar ett rent operativsystem perfekt för lågbudget och budgetmobiler i mellanklass.
Nackdelen kan vara att en del personer kan tycka att mobilen blir lite tråkig eftersom den inte har en mängd funktioner och inställningar.
Exempel på nyare Android One mobiler är Xiaomi Mi A2, Nokia 7.1 och Motorola One.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.