Billiga mobiltelefoner från Kina.


Jag har de senaste två veckorna skrivit blogginlägg om olika billigare mobiltelefoner från små, okända mobiltillverkare från Kina.
En anledning till det är att informera mina läsare om att det finns betydligt fler alternativ ifall man har en tight budget men ändå vill få en duglig smartphone som täcker upp dina behov. Det existerar oerhört mer mobil märken än majoriteten  känner till.
Det är klart att Kina har stora, kända varumärken som Huawei och Xiaomi vilka båda två ligger högt upp på listan över världens största mobiltillverkare men vi talar här om märken som Umidigi, Elephone, Doogee, Cubot och Blackview.
Dessa tillverkare har de senaste åren gjort en rejäl uppryckning när det gäller design, funktioner och till en mindre del prestandan.
Den stora anledningen till att beställa en av dessa smartphones är naturligtvis rent ekonomisk. Man får oerhört mycket mer för pengarna.
Om man inte har något problem med att äga en mobil vars märke knappast imponerar på din omgivning vill säga.


Många av de små kinesiska mobiltillverkarna lånar design från mer kända tillverkares produkter. Dessa smartphones här sällan någon ny inovativ design utan kopierar en hel del men utan att bli exakta kopior. Det finns företag som helt fräckt kopierar mobiler rakt av, så kallade kloner men det är inte de jag tar upp i det här inlägget.
Att låna en redan färdig design sparar både pengar och tid för tillverkarna och på det sättet kan man hålla nere priserna på sina produkter.
De små tillverkarna har när det gäller majoriteten av deras modeller sitt fokus på att erbjuda en mer lyxig design vilket medför att mobilen ser dyrare ut än den faktiskt är. Utvändigt kan de se ut som en dyr toppmodell men när det gäller det invändiga har de som bäst samma prestanda som budgetmobiler i mellanklass. Ifall du är en person som behöver samma specifikationer som en flaggskepps mobil bör du istället titta på OnePlus 6T eller Pocophone F1.
Fördelarna med till exempel Elephone A5 är att du får en tjusig välkonstruerad mobiltelefon med ganska bra specifikationer och funktioner till ett riktigt överkomligt pris. Men det finns även nackdelar värda att nämna. När det kommer till kamerorna är kvaliteten oftast en hel del sämre än den hos dyrare mobiler och ibland finns det falska kameralinser vilka endast är där för syns skull. De har alltså ingen funktion och det sker endast hos telefoner med två kameralinser eller fler på baksidan av telefonen.
Mobiler med chassin täckt av glas har sällan något extra skydd av typen Gorilla Glas och det innebär att du om du skulle tappa din mobiltelefon i backen löper en större risk att glaset spricker.
När det gäller prestanda och funktioner brukar de däremot alltid vara korrekta.
En viktig detalj som man måste känna till innan man beställer sin mobiltelefon från till exempel GearBest, Aliexpress, Lightinthebox eller liknande utländska nätbutiker är att den svenska momsen inte ingår i priset. Frakt och eventuella tullavgifter kan också tillkomma och det innebär att det pris du betalar i slutändan blir dyrare än vad du först trodde.
Tänk på att du beställer den Globala versionen av telefonen och inte den kinesiska versionen som dels saknar Googles applikationer och inte har alla nödvändiga band.
De mindre mobiltillverkarna i Kina är väldigt medvetna om att långt ifrån alla har råd att spendera 8000 kronor eller mer på en mobiltelefon och satsar därför på att kunna erbjuda något som ser snarlikt ut.
Det är förstås svårt att ta fram och tillverka mobiltelefoner och det blir extra svårt när man försöker att ta fram en väldigt billig sådan men det är något som många av dessa tillverkare faktiskt har lyckats med.
Om du vill ha en bra smartphone till en lägre kostnad kan det vara en bra idé att beställa en från någon liten kinesisk mobiltillverkare.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.