Honor 9X Pro


Honor 9x Pro är en av alla imponerande prisvärda budgetmobilerna i mellansegmentet vilka riktar sig mot oss som letar efter bra prestanda till en lägre kostnad.
Detta är utan tvekan en bra smartphone vars stora nackdel inte beror på själva mobilen.
På grund av att Honor är ett dotterbolag till Huawei påverkas de också av den amerikanska bojkotten mot Huawei. Inga amerikanska företag får göra affärer med mobiltillverkaren och därför saknar mobiltelefonen helt alla Googles tjänster.
Som alla förstår leder det till stora problem då Google äger operativsystemet android.
Displayen har tunna ramar och selfie kameran sitter i en motoriserad kameramodul som glider upp ur chassit när man vill ta en selfie.
Kanterna runt telefonen är gjord av aluminium och bakstycket är av plast vars yttre lager är av glas. På denna baksidan sitter en kameramodul med tre kameralinser vilken sitter uppe i övre vänstra hörnet.
Man hittar ingen fingeravtrycksläsare på baksidan eftersom den sitter på högra långsidan av mobilen.


Honor 9x Pro har föga överraskande en stor display och den är av typen LCD. De flesta budgetmobiler använder LCD displayer eftersom de kostar något mindre än en AMOLED display.
Displayen är på 6,6 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar. Pixeltätheten landar på 391 ppi (pixlar per tum).
När det gäller displayen är bildkvaliteten respektabel, med bra ljusstyrka och godkänd skärpa. Det finns en del personer som inte har förstått varför man ska ha en stor display men när man tittar på till exempel Viaplay, Netflix och spelar mobilspel blir just en stor display en fördel. Det blir inte alls samma upplevelse när man gör detta på en smartphone med en liten skärm. Anledningen till att stora displayer har blivit så populära är alltså därför.
Processorn är en åttakärnig Hisilicon Kirin 810 processor på 2,2 GHz och det är en hyfsat kraftfull och effektiv processor även om den naturligtvis inte når upp till flaggskepps standard.
RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 128 GB hos basmodellen.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och kameralinserna på bakstycket är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. De har PDAF och LED blixt.
Kamerakvaliteten är godkänd och har liknande kvaliteter som kamerorna hos andra budgetmobiler i mellansegmentet.
Det inbyggda batteriet är på 4000 mAh och det saknar stöd för snabbladdning och trådlös laddning.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie med Huaweis egna skinn EMUI 9.1 vilket är ett hårt anpassat skinn.
Huawei's telefoner kan inte längre ha Googles kärnappar som Google Play Store, Google Search, Google Maps, Gmail, Google Drive installerade. Folk fick nästan panik när det först avslöjades att Huawei skulle bli svartlistade av USA och anledningen är att de felaktigt fått intrycket att det också gällde redan lanserade mobiltelefoner. Så var alltså inte fallet. Det är först nu i år som problemet uppstår på riktigt. Färska smartphones från Huawei och dotterbolaget Honor kommer visserligen med Android men det rör sig om den fria, icke licensierade versionen.
De flesta butiker i Sverige som säljer Huaweis och Honors nya smartphones informerar inte tydligt om att telefonerna inte har en licensierad version av systemet och det kommer att leda till att personer som inte har läst på kommer att beställa mobiltelefoner som de inte kommer att bli nöjda med.
En tråkig överraskning helt enkelt för konsumenten.
Just vikten av att läsa på och ta reda på fakta innan man bestämmer sig för en mobiltelefon är något som jag ofta tar upp här i bloggen.
Det gör jag på grund av att det är så pass viktigt att köpa en mobil som passar dig.
Honor 9x Pro säljs inte här i landet ännu och det är inte helt säkert att den ska säljas här senare heller och därmed är det inte möjligt att veta var priset skulle landa.
Föregångaren Honor 9x säljs dock officiellt i Sverige och den kostar 2550 kronor. Den modellen har fördelen att ha den licensierade versionen av operativsystemet android.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.