Google Pixel 4

Google Pixel 4 floppade när den lanserades men om man bortser från den dåliga batteritiden är det faktiskt en mycket bra smartphone. 
Man får topp prestanda från 2019, en fantastisk kamerakvalitet, smarta funktioner, en bra display med en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz, den bästa AI programvaran samt en ren systemversion.
Basmodellen har dock ett mindre internminne än konkurrerande flaggskepps mobiler och den saknar helt fingeravtrycksläsare vilket är en nackdel. 
När man beställer en Google Pixel 4 gör man det på grund av att man får den senaste versionen av operativsystemet android och dessutom en version som är precis som Google har tänkt sig. En annan anledning till att välja en Pixel mobil är den höga kvalitet på de bilder som man tar med kamerorna.
Baksidan har en frostad design som inte drar till sig fingeravtryck och smuts på samma sätt som de vanliga toppmodellerna med glansiga glasbakstycken.
Men det gäller inte för den svarta modellen som har ett glänsande glasbakstycke likt de flesta andra mobiltelefoner där ute.
Både Google Pixel 4 och den större Google Pixel 4 XL har en unik design som gör att de rent designmässigt sticker ut i mängden av mobiltelefoner med sina likriktade designer. Kanterna i svartfärgad metall kontrasterar väldigt fint mot den vita eller orange färgen på mobilernas chassi. Den svarta modellen får däremot inte någon likadan effekt och den känns därför lite tristare.
Google Pixel fyra har stereo högtalare och en IP-68 Certifiering som innebär att telefonen kan vara på 1,5 meters djup i upp till 30 minuter.

Displayen är på 5,7 tum med bildförhållandet 19:9 och den har 1080×2280 pixlar. Det ger en pixeltäthet på 444 ppi (pixlar per tum).
Detta är en skarp och tydlig display med bra betraktningsvinkel och fina färger.
Displayen är en Always On display och den skyddas av Gorilla Glas 5.
Ramarna runt denna skärm är inte lika tunna som de är hos andra flaggskepps mobiler och själva pannan är ovanligt tjock. 
Det finns en hel del unika godsaker med den här mobiltelefonen och det gäller inte bara designen utan även den teknik som finns i mobilen.
Dessa unika godsaker inkluderar en inspelningapp som kan transkribera talade ord till text i realtid. Det görs möjligt tack vare den extra smarta AI funktionen som sitter i själva mobiltelefonen.
Anledningen till den stora pannan över displayen för det finns förstås en anledning och det är för att få plats för flera olika sensorer och den främre kameralinsen med vilken man kan låsa upp mobilen.
Det handlar dock inte bara om ansiktsigenkänning.  Där sitter som sagt sensorer vilka möjliggör Motion Gestures. 
När man sveper med en hand någon centimeter över displayen kan man styra vissa funktioner. Om din Google Pixel 4 ligger på till exempel ditt sängbord och alarmet går igång kan du svepa med handen över displayen för att sänka volymen eller stänga av alarmet. Du kan alltså göra detta utan att först lyfta upp mobilen, låsa upp den och därefter stänga av alarmet.
När du lyssnar på din spellista på Spotify kan du hoppa över låtar alternativt lyssna på en tidigare låt igen genom att svepa åt höger eller vänster över displayens yta.
Om Google Pixel 4 får ett inkommande samtal när den ligger på ett bord är det möjligt att avvisa samtalet genom att svepa över displayen.
Dessutom känner sensorerna av din hand när du är på väg att plocka upp din telefon och aktiverar Face Unlock I förväg så när du väl lyfter upp din mobiltelefon mot ditt ansikte låses skärmen upp omedelbart.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz och RAM minnet är på 6 GB. Internminnet hos basmodellen är på 64 GB och den bättre varianten har ett internminne på 128 GB.
I den tjocka överdelen över displayen sitter en selfie kamera på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) samt en TOF 3D lins som både är en djupsensor och en biometrisk sensor.
På den i övrigt tomma baksidan sitter en rektangulär kameramodul med två kameralinser. Huvudkameran är på 16 Megapixlar (telefoto lins) och den andra linsen är en kameralins på 12,2 Megapixlar (vidvinkel lins) och kamerorna på bakstycket har optisk bildstabilisator, PDAF, 2×Optisk zoom samt dubbla LED blixtar. Många teknik recensenter och teknik journalister anser att Googles Pixel mobiltelefoner har extremt bra kamerakvalitet. 
På samma nivå som världens allra bästa mobilkameror.
Batteriet är på endast 2800 mAh och just batteristorleken är den här mobiltelefonens största nackdel. När andra mobiltillverkare har valt att montera in batterier på 4000 mAh eller mer har Google gått en helt annan väg. Det är allmänt känt att denna smartphones batteritid inte är den allra bästa. 
Men batteriet har stöd för snabbladdning på 18W och trådlös laddning vilket är något som hjälper till att mildra problemet med den dåliga batteritiden.
Ett ovanligt litet batteri i kombination med en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz (den normala är 60 Hz) är anledningen till bekymret.
Jag har i ett tidigare blogginlägg informerat om de troliga orsakerna till att den här mobiltelefonen inte blev någon försäljnings framgång så jag går inte in på det ytterligare här.
Googles egna smartphones är inte särskilt kända hos allmänheten och det är väldigt synd eftersom deras mobiler har en hel del fördelar som många andra mobiltelefoner saknar.
Nästan varje gång jag har rekommenderat en Google Pixel mobiltelefon till någon bekant får jag samma reaktion. Vad är det? Den där mobilen har jag aldrig hört talas om.
Lite märkligt i ett land som enligt vissa media är ett land som är känt för sina väldigt tekniskt intresserade och kunniga medborgare. Dessa påståenden är med andra ord inte korrekta.
Googles Pixel mobiler säljs inte officiellt i Sverige men den är ändå möjlig att beställa från en del svenska nätbutiker.
Hos Inet kostar den vita basmodellen med ett inbyggt minne på 64 GB 7990 kronor. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.