Hur är det att äga en Huawei 2020?

Att ha en mobiltelefon från Huawei som sin huvudsakliga enhet är bekymmersamt 2020 och problemet ligger tragiskt nog inte hos Huawei. De gör fortfarande extremt bra mobiltelefoner med fantastisk design, byggkvalitet och prestanda.
Amerikanska företag kan inte längre göra några affärer med Huawei vilket inkluderar försäljning och export av komponenter och programvara sedan den kinesiska mobiltillverkaren lades till på amerikanska handelsdepartementets Entity List. 
Det medför bland annat att trots att nya Huawei och Honor mobiler kommer med operativsystemet Android rör det sig inte om den licensierade versionen. De använder istället Android Open Source vilket är en version som vem som helst får använda men den versionen saknar helt Googles tjänster och applikationer. När man beställer till exempel en Huawei P40 Pro bör man vara medveten om att den saknar Gmail, Google Chrome, PlayStore, Google Photos, YouTube, Facebook, Maps med mera. 
Man blir tvungen att använda Huaweis egna sökmotor och Huawei AppGallery som har betydligt färre appar än Googles PlayStore.
Det första man bör göra på mobiltelefonen är att ladda ner någon av de oberoende appbutikerna som till exempel Amazon AppStore. Man kan även besöka APKPures webbplats för att hitta APK filer som man kan ladda ner manuell till sin smartphone.
Man letar efter de appar man brukar använda och med lite tur finns de tillgängliga där.
Det finns förstås alltid en risk med att installera APK filer från nätet då dessa inte är kontrollerade och risken finns att man laddar ner skadlig programvara till sin nya mobiltelefon.

Om din förra mobiltelefon var en Huawei mobiltelefon med den licensierade versionen av operativsystemet Android kan man använda en app som heter Huawei Phone Clone för att överföra många av de applikationer du har tankat ner till din gamla mobiltelefon.
Detta fungerar med ett stort antal appar men en hel del fungerar inte utan den licensierade versionen av Android, Googles egna appar fungerar fortfarande inte alls.
Problemet med de nyaste Huawei och Honor mobilerna är att de inte har Google Mobile Service (GMS) vilket innebär att många appar som är anpassade till Android inte fungerar ordentligt. 
Istället för GMS får man som användare Huawei Mobile Service (HMS) som inte har lika många appar anpassade för att vara kompatibla med HMS.
Det betyder att man tvingas nöja sig med det färre antal applikationer som finns i AppGallery.
Huawei kämpar hårt för att locka fler apputvecklare att ta fram appar som är kompatibla med HMS och därmed finns i deras egna appbutik. Problemet är att de lär få det svårt att lyckas få större utvecklare intresserade att programmera om eller utveckla helt nya appar anpassade till Huawei AppGallery. Det kostar både tid och pengar och det krävs mycket för att det ska bli värt det när marknaden blir begränsad till de som äger en mobiltelefon från Huawei. Det logiska är att satsa på det system som når flest användare och det är ju Googles PlayStore som fungerar med nästan alla mobiltillverkares mobiltelefoner. 
Huawei och Honor har inte tillgång till Google Maps men nu finns alternativet Here WeGo i Huawei AppGallery.
När det gäller YouTube ersätts den populära appen med Dailymotion för att erbjuda videos till mobiltelefoner som säljs i Europa.
Fler och fler applikationer tillkommer varje vecka men framtiden får utvisa om Huawei lyckas att få de mest populära mobilspelen, de mest populära sociala apparna och de mest populära nytto apparna.
Vissa appar existerar även på nätet och de är förstås möjliga att använda genom att leta efter dem i webbläsaren. Några av dessa är YouTube, Facebook och Gmail.
Det är med andra ord fullt möjligt att leva med en Huawei P40 Pro i fickan men är det värt allt extra krångel som man blir tvungen att leva med?  
För mig som använder Googles tjänster dagligen blir en sådan situation oerhört frustrerande men det är kanske inte alla som har samma användnings sätt.
Att använda en smartphone från Huawei just nu är verkligen full med kompromisser och man blir tvungen att lösa en hel del problem innan man kan komma igång med sin nya mobiltelefon. 
Att betala dyrt för att få en massa krångel och bekymmer är absolut inte något man som konsument vill, då är det bättre att välja något som fungerar optimalt direkt efter att man startar upp mobilen för första gången.
Tänk dig en situation där någon kompis, bekant eller kollega rekommenderar en app och sedan visar det sig att du inte har möjlighet att tanka ner den till din mobiltelefon.
Vad ska du svara när hen frågar vad du tyckte om appen?
Jag kunde tyvärr inte installera den eftersom min mobiltelefon inte har tillgång till just den applikation du föreslog?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.