Xiaomi Redmi Note 8T är kungen av budget.


Xiaomi Redmi Note 8T är en billig budgetmobil i mellansegmentet som har mycket att erbjuda för oss konsumenter.
Det finns mycket att gilla med den här telefonen. Den har en fin design även om den inte direkt är unik och den har specifikationer man brukar finna hos mobiltelefoner som kostar ett par tusenlappar mer.
Xiaomi Redmi Note 8T kostar 2190 kronor och det är ett fantastiskt bra pris med tanke på prestandan man får för pengarna.
Smarttelefonen med glas både på framsidan och baksidan har sedan flera år blivit en standard och till och med budgettelefoner får idag samma typ av konstruktion.
Kanterna runt telefonen är gjord av plast, precis som hos föregångaren Xiaomi Redmi Note 7. När en mobiltillverkare vill hålla nere kostnaderna för att producera en mobiltelefon för att i slutändan få en mobil som kostar mindre för konsumenten behöver de spara på de områden de kan. Att inte använda metall är ett av dessa områden där man kan spara en slant.
Displayen är stor med bildförhållandet 19:5 och ramarna runt displayen är relativt tunna även om de inte alls är lika tunna som de är på flaggskepps mobiler. 
På baksidan sitter fyra kameralinser samt en fingeravtrycksläsare.

Displayen är en LCD display på 6,3 tum med 1080×2340 pixlar och det ger en pixeltäthet på 409 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie med Xiaomis skinn MiUI 10. Nästan alla tillverkare använder operativsystemet android som bas men lägger till egna inställningar och funktioner och det är det som kallas för skinn.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 665 processor på 2 GHz och det är en processor som hamnar i mellansegmentet. Det är det som är en av anledningarna till att Xiaomi Redmi Note 8T hamnar i det segmentet av smartphones.
Det finns många olika kategorier när det gäller mobiltelefoner vilket långt ifrån alla har förstått. 
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 GB med möjlighet till att utöka minneskapaciteten ytterligare med ett minneskort.
Det existerar en billigare variant med ett RAM minne på 3 GB och ett inbyggt minne på 32 GB.
Mängden inbyggt minne är tillräckligt för de flesta användare så man kan använda mobiltelefonenen i flera års tid ifall man inte är en person som brukar installera mängder av appar och dylikt förstås.
För den vanliga användaren duger det gott och väl. Nästan alla bör undvika mobiler med ett internminne på 16 GB eftersom det fylls upp rejält kvickt och det blir fullt till och med om du inte installerar applikationer eller ens sparar bilder och video i din mobiltelefon. Själva systemet och förinstallerade appar uppdateras nämligen regelbundet och varje gång det sker försvinner minneskapacitet.
I flärpen på displayens överkant sitter en kameralins på 13 Megapixlar (vidvinkel lins).
På baksidan sitter en huvudkamera på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makro lins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
För att vara en smartphone som är prissatt som den är måste man tycka att kamerakvaliteten är mycket bra. Det är klart att de flesta toppmodeller har betydligt bättre kamerakvalitet men dessa kostar så mycket mer än en Xiaomi Redmi Note 8T. 
Batteriet är på 4000 mAh och har stöd för snabbladdning.
Den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi har under många år varit väldigt duktiga på att ta fram billigare mobiltelefoner med bra prestanda men i år ser det lite mörkare ut på den punkten. Det ser olyckligtvis ut som att de är på väg att höja priserna på alla kommande telefoner i deras produktkatalog. Vi får hoppas att det inte blir så för ett prisvärt alternativ behövs verkligen.
Hos Mi Store Sverige kostar varianten med ett internminne på 64 GB 2190 kronor men hos Netonnet kan man beställa en variant med ett internminne på 128 GB för 2490 kronor.
Det är väl värt att lägga ut de extra hundralapparna för att dubblera det inbyggda minnet.
Var en medveten konsument och handla inte ny smartphone på impuls. Läs gärna recensioner, kolla upp specifikationer och funktioner och fråga någon kunnig kompis innan du bestämmer dig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.