Cubot X30


Det existerar en mängd små okända kinesiska mobiltillverkare som säljer sina smartphones internationellt via nätbutiker som Aliexpress och Gearbest.
Märken som Doogee, Umidigi, Elephone, Blackview och Cubot.
De små kinesiska tillverkarna kopierar design från de moderna flaggskepps mobilerna och stoppar in svagare prestanda för att få ett lägre pris. Deras produkter är aldrig direkta kloner utan de lånar design detaljer för att få en mobiltelefon som ser modern ut.
Cubot X30 som det här blogginlägget handlar om är en av dessa smartphones.
Den här mobiltelefonen har precis som de flesta andra nyare smartphones en stor display med ganska tunna ramar runt om och selfie kameran sitter i ett runt hål i displayens överkant. Både framsidan och baksidan täcks av plast som har gjorts för att likna glas.
Bakstycket har en reflekterande blänkande plastyta och i det övre vänstra hörnet sitter en rektangulär kameramodul vilken starkt påminner om den modul som sitter på Samsungs senaste flaggskepps mobiler.
Fingeravtrycksläsaren sitter på högra långsidan av mobilen.

Displayen är en LCD display på 6,4 tum med 1080×2310 pixlar och displayen har ett hål för selfie kameran.
Cubot X30 har en ganska föråldrad budgetprocessor i form av MediaTek Helio P60 som kom redan 2018 vilket är lite av en nackdel då nyare processorer är bättre optimerade samt mer kraftfulla.
MediaTek Helio P60 är en åttakärnig processor på 2 GHz.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB hos basmodellen men det existerar en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB. Mängden minne är fullt tillräckligt för majoriteten av alla användare.
Operativsystemet är nästan helt rent och det rör sig om den senaste versionen Android 10 vilket är en fördel. Att ha ett sâ rent system som möjligt och samtidigt ett färskt sâdant är alltid det ultimata.
Den främre kameralinsen är på 32 Megapixlar och på baksidan sitter fem kameralinser.
Huvudkameran är på 48 Megapixlar och de övriga kameralinserna är på 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar, en djupsensor på 2 Megapixlar samt ytterligare en kameralins på 0,3 Megapixlar. 
Kvaliteten på bilderna är ganska bra om du tar dem i bra ljus.
Batteriet är på 4200 mAh med stöd för snabbladdning på 18W. Batteristorleken i kombination med prestandan medför att batteriet klarar av en och en halv dag för vissa användare. Nämligen dem som varken spelar mobilspel eller tittar på streamad film utan som på sin höjd surfar på nätet och ringer samtal.
Jag ser en enda anledningen till att beställa den här typen av mobiltelefoner och det är att få en mobiltelefon till ett betydligt lägre pris än om jag skulle beställa en likvärdig mobil som säljs officiellt här i Sverige. Det är dock ytterst sällan fallet med de här mobiltelefonerna på grund av att det alltid tillkommer ytterligare kostnader innan man får telefonen i sin hand. Många konsumenter tittar endast på priset hos säljaren och glömmer bort den svenska momsen, tullavgifter och postens avgifter förutom frakten.
En Cubot X30 kostar till exempel 175 dollar hos Gearbest vilket omvandlat till svensk valuta blir 1530 kronor. Därefter tillkommer den svenska momsen som i det här fallet blir 350 kronor och efter det betalar beställaren tullavgift och postens avgifter. 
Det innebär att man lätt kan hitta en mobiltelefon här i Sverige med samma slutpris från en större, mer känd mobiltillverkare. En mobil med förmodligen ändå bättre prestanda och byggkvalitet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.