Honor 9A


Honor som är ett dotterbolag till Huawei har följdaktligen samma problem när det gäller svartlistningen som Huawei. 
Dessa problem bör vid det här laget vara välkända så de flesta känner redan till problemen som ju har gåtts igenom rejält i media. Därför fördjupar jag mig inte i svartlistningen här.
Honor 9A ger mycket värde för pengarna med tanke på prestandan. Man får en bland annat en fingeravtrycksläsare, stort batteri och flera dugliga kameralinser. Men på grund av att mobiltelefonen helt kommer utan Googles tjänster blir den ändå svårt att rekommendera.
Det finns många kostnadsbesparande kompromisser när det gäller designen men den känns fortfarande välkonstruerad. Fronten är täckt av glas men detsamma gäller ej baksidan vilken är konstruerad av en reflekterande plast. Matt plast på den svarta varianten. Honor 9A finns i färgerna blått och svart.
På baksidan sitter tre kameralinser samt en fingeravtrycksläsare.
 
Honor 9A har en LCD display på 6,3 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 720×1600 pixlar vilket ger en pixeltäthet på endast 278 ppi (pixlar per tum).
Displayen utnyttjar utrymmet i fronten även om den inte har fullt lika tunna ramar som hos flaggskepps mobilerna. I mitten av displayens överkant finns en tårdroppsformad flärp för den ensamma selfie kameran.
Displayen har en ganska låg upplösning men det är exakt vad man kan förvänta sig av en smartphone i den här prisklassen.
Processorn är en åttakärnig MediaTek P22 processor på 2 GHz och det är en typisk budgetprocessor som klarar av lättare användning men knappast är lämplig för att spela tekniskt krävande mobilspel.
RAM minnet är på 3 GB och internminnet är på 64 GB. Minnesmängden är möjlig att utöka med ett minneskort.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan i en rektangulär kameramodul sitter tre kameralinser till. De är på 13 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Mark (ultra vidvinkel lins) och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kamerakvaliteten är godkänd ifall man inte har allt för höga krav på kvaliteten. Honor 9A är en budgetmobil och av en smartphone i den mobil kategorin kan man inte förvänta sig den allra bästa kvaliteten. Det vet man om när man väljer en mobiltelefon i detta segment.
Batteriet är på 5000 mAh och det är just batteristorleken som är den här mobiltelefonens stora fördel. Ett stort batteri i kombination med en lite svagare processor ger en fantastisk batteritid.
Operativsystemet är Android 10 med Huaweis egna skinn men det rör sig som tidigare har nämnts den helt öppna versionen som vem som helst får använda. För att vara tydlig leder avsaknaden av Googles tjänster till problem men det betyder inte att telefoner som denna blir helt oanvändbara. Appar som Gmail, YouTube, Facebook och så vidare finns visserligen inte förinstallerade i mobilen i form av applikationer men det är fortfarande fullt möjligt att använda de versioner som finns på nätet. Man får helt enkelt gå till webbläsaren och skriva in namnet för att därefter använda dessa. Det tar däremot lite längre tid men det går. Sedan existerar vissa appar endast som app och dessa är tyvärr sällan möjliga att installera på mobiltelefonen. De som går att installera brukar låsa sig.
Honor 9A kostar 1755 kronor hos CDON och det är ett bra pris men man bör tänka på att detta är en budgetmobil och att den saknar Googles tjänster. Den kommer visserligen med operativsystemet Android 10 men det rör sig om den öppna versionen. Det innebär att man kommer att kunna få uppdateringar av själva systemet men man saknar tillgång till Google PlayStore, Maps, YouTube, Gmail och Facebook.
Om man vill ha en mobiltelefon från Honor eller huvudbolaget Huawei rekommenderar jag er istället titta på äldre modeller som inte påverkas av svartlistningen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.