Månadens mobil ( September 2020).

Xiaomi Mi Mix 3 5G är en intressant toppmobil med en kraftfull processor, bra batteristorlek och sin slider konstruktion på hela displayen vilket gör den mer unik. På allt det tillkommer ett väldigt bra pris som gör att man får väldigt mycket mobiltelefon för pengarna. Man får en toppmodell till budgetpris.
Displayen glider ner för att exponera mobilens framåtriktade kameralins och på det sättet behöver telefonen inte någon flärp eller hål i displayen för att husera selfie kameran. Det innebär att framsidan av mobiltelefonen består till nittiotre procent av skärm.
Den blänkande baksidan konstruerad av ett keramiskt material ger mer skydd mot repor samtidigt som den ger en mer djup glans än glas. 
Nackdelen med glas och även keramik bakstycken är att de materialen lätt drar till sig fingeravtryck och smuts men det är vi ju vana med vid det här laget.  På baksidan sitter två kameralinser samt en fingeravtrycksläsare vilken låser upp mobilen snabbt och korrekt.
På grund av den glidande designen saknar Xiaomi Mi Mix 3 5G helt vattentäthet. 

Xiaomi Mi Mix 3 har en AMOLED display på 6,4 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar med en pixeltäthet på 433 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Displayen har levande färger samtidigt som den är skarp och tydlig. Tack vare displayens höga kvalitet och storlek i kombination med de tunna ramarna runt om displayen blir denna smartphone en utmärkt multimedia enhet lämpad för mobilt spelande och filmkonsumtion. 
Detta är en flaggskepps mobil från 2019 så därför kommer den med operativsystemet Android 9.0 Pie med Xiaomis skinn MIUI 12.
Den har med andra ord inte ett rent operativsystem som hos Googles Pixel mobiler.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 855 på 2,8 GHz vilket är en topp processor men det är inte den senaste topp processorn från Qualcomm på grund av att den kom i år och mobiltelefonen är en modell från förra året.
Internminnet är på 64 GB hos basmodellen men det existerar en bättre variant med ett internminne på 128 GB.
Förutom den tidigare nämnda fingeravtrycksläsaren på baksidan har Xiaomi Mi Mix 3 också Face Unlock, men för att kunna låsa upp mobiltelefonen med Face Unlock blir man tvungen att skjuta ner displayen varje gång man vill låsa upp telefonen.
Det kan lätt bli ett irriterations moment efter ett tag. Men man är inte tvungen att använda funktionen om man inte vill.
De främre kameralinserna är på 24 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. Dessa kameralinser sitter under chassit och när man glider ner displayen för hand blir de synliga. Det finns inte någon motoriserad kameramodul utan telefonen är en så kallad slider mobil.
På baksidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar varav den ena är en vidvinkel lins och den andra är en telefoto lins. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt LED blixt.
Dessa fantastiska kameror är kapabel till att ta väldigt vackra bilder med utmärkt färgåtergivning och skärpa. 
Mobiltelefonens kameror har ett nattläge som ger bättre bilder i mörkare omgivningar men även utan det läget aktiverat blir bilder tagna i svagare ljus hyfsat bra.
Batteriet är på 3800 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W men på grund av att den här versionen av Mi Mix 3 har ett större batteri än vanliga Xiaomi Mi Mix 3 fick tillverkaren inte plats med elektroniken för trådlös laddning. Det är alltså inte möjligt att ladda batteriet trådlöst vilket kan vara en nackdel för de som brukar använda den funktionen. 
När det här blogginlägget skrivs kostar varianten med ett inbyggt minne på 128 GB endast 3790 kronor hos Inet och CDON och det är ett väldigt bra pris för en flaggskepps mobil.
Man får helt enkelt en toppmobil till en lägre kostnad än dagens smartphones i övre mellansegmentet som ju inte har fullt lika kraftfulla processorer eller samma högkvalitativa material och design som flaggskeppen. 
Ifall jag just nu var ute efter en ny smartphone och har runt 4000 kronor att spendera på en mobil skulle jag definitivt välja Xiaomi Mi Mix 3 eftersom jag får mesta möjliga värde för pengarna om jag väljer den. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.