Samsung Galaxy S21 Ultra

Nyligen presenterade Samsung Galaxy S21 Ultra är värsting modellen i den nya S21 serien av telefoner. Naturligtvis kostar den därefter.
På denna smartphone tar displayen upp merparten av framsidan och dess långsidor är kurvade över kanten. Detta innebär att långsidornas kanter är tunna. 
Den främre kameralinsen sitter till mitten av mobil displayens överkant, i ett litet runt hål i displayens yta.
Baksidan av glas har en rektangel kameramodul vilken sitter längst ut mot mobiltelefonens vänstra kant på ett unikt sätt. 
Samsung Galaxy S21 Ultra är en uppgradering både när det gäller designen och specifikationerna och när det gäller specifikationerna är det nog främst på kameraområdet vi har fått den stora uppgraderingen.
Baksidan är av plast som har täckts av flera lager glas och kanterna runt telefonen är av metall.
Under displayens yta sitter en förbättrad och ny ultrasonic fingeravtrycksläsare som nu fungerar i princip lika väl som de som brukar sitta i OnePlus mobiltelefoner. Den låser upp mobilen supersnabbt och säkert i stort sett varje gång. Samsung Galaxy S21 Ultra har en IP-68 Certifiering vilket medför att mobiltelefonen klarar av att vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter utan att ta skada.
Stereo högtalare med ljud inställt av AKG på 32 bitar och 384 kHz finns så ljudet är fantastiskt bra kalibrerat.
Samsung Galaxy S21 Ultra lanseras i två matta färger. Phantom Black och Phantom White

Displayen är en AMOLED display på 6,8 tum med bildförhållandet 20:9 och 1440×3200 pixlar. Pixeltätheten hamnar på 515 ppi (pixlar per tum). Displayen håller en extremt hög kvalitet. Storleken, skarpheten och färgåtergivningen gör den här mobiltelefonen till den ultimata multimedia konsumtion.
Processorn för oss utanför USA och Sydkorea är den nya åttakärniga Exynos 2100 processorn på 2,8 GHz.
Processorn är väldigt kraftfull och klarar alla möjliga arbetsuppgifter oavsett vad du väljer att göra utan några som helst problem.
Tidigare år har Samsungs egentillverkade topp processorer varit betydligt sämre än Qualcomms topp processorer. Främst när det gäller påverkan på batteriförbrukningen men nu ligger de två olika processorerna nästan på samma nivå även om det finns en mindre skillnad fortfarande.
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Sedan existerar ytterligare två varianter varav den ena har samma mängd RAM minne men ett internminne på 256 GB och den andra ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 512 GB. Det saknas plats för minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka och därmed får man klara sig med den minnesmängd som telefonen kommer med från start. 
Operativsystemet är Android 11 med Samsungs egna skinn One UI 3.1 så den här mobiltelefonen har inte en ren version av operativsystemet vilket är en mindre nackdel i mina ögon. 
Det är på kameraområdet som Samsung Galaxy S21 Ultra sticker ut mest i jämförelse med de billigare Samsung Galaxy S21 och Samsung Galaxy S21 Plus.
Den främre kameralinsen är på 40 Megapixlar (vidvinkel lins) med PDAF och på baksidan sitter fyra kameralinser på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 10 Megapixlar (periskop telefoto lins), 10 Megapixlar (telefoto lins) och slutligen en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, autofokus, PDAF, optisk bildstabilisator, laser autofokus, 10×optisk zoom och 3×optisk zoom.
Samsung har introducerat en kamera med dubbel zoom, get huvudkameran en förbättrad autofokus som är kapabel att ta fantastiskt fina bilder och arbetat hårt med att förbättra bildkvaliteten på bilder tagna i mörkare omgivningar.
Denna smartphone har till och med fått stöd för S Pen som tidigare har varit förbehållet Samsungs Note serie
Samsung Galaxy S21 Ultra levereras utan penna. Den köpes separat eller så är det möjligt att använda en från en äldre enhet. Du får inte alla S Pen funktionerna men den är fortfarande mycket användbar med många användbara funktioner kvar.
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 25W och trådlös snabbladdning på 15W.
En Samsung Galaxy S21 Ultra kostar i Sverige från 13 990 kronor så det här är knappast en mobiltelefon med ett överkomligt pris för de flesta människor. När man beställer mobiltelefonen via sitt abonnemang som de flesta konsumenter brukar göra blir det i alla fall möjligt att skaffa sig ett exemplar men den totala månadskostnaden blir trots det hög. 
Samsung har bland annat valt att inte ha plats för microSD kort och därmed saknas möjligheten att expandera minneskapaciteten. Du kommer trist nog inte heller hitta en laddare i kartongen vilket är riktigt snålt av Samsung. När en mobiltelefon kostar så pass mycket är det väl självklart att en laddare ska ingå. Men det är klart att Apple inte är bättre. Sedan kan man ju också önska att S-Pen ingick i priset på grund av att Samsung Galaxy S21 Ultra har stöd för S-Pen men det är inte så svårt att förstå varför den inte gör det. Om man även fick S-Pen skulle tillverkaren vara tvungen att höja priset ytterligare.
För dig som gärna vill äga en mobiltelefon från Samsung med topp prestanda men ett mer överkomligt pris skulle jag istället rekommendera en Samsung Galaxy S20 FE. Det är klart att den mobilen inte riktigt når ända upp till Samsung Galaxy S21 Ultras höjder men det är en bra flaggskepps mobil.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.