Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

fredag 14 augusti 2015

Samsung Galaxy Note 5Samsung Galaxy Note 5 är nu officiellt presenterad. Den har precis som det har ryktats om en liknande unibody design som Samsung Galaxy S6. Den är alltså byggd av stål och glas och har därmed en ändå mer lyxig design än föregångaren. 
Denna phablet är däremot något mer kompakt än Note 4. 
Baksidan är lätt kurvad vid kanterna för att ge ett skönare grepp när man håller telefonen i handen. Intryckt till höger i mobilens underkant sitter S-Pen. När man vill få ut S-Pen ur sitt fäste trycker man in den lite lätt och då åker den ut en liten bit av sig själv. Det sitter nämligen en fjädermekanism där inne som gör detta möjligt. Pennan är lättare att få ut när man vill använda den. Det återstår dock att se hur länge fjädermekanismen håller. Det är något som tiden får utvisa.
S-Pen har även många nya och förbättrade funktioner men det är inget jag går in på här utan det informerar jag om i ett senare inlägg.
Samsung Galaxy Note 5 har en design som innebär att batteriet inte går att byta ut mot ett full laddat extra batteri vilket är en nackdel för oss som använder sina mobiler ofta under dagarna. Jag till exempel gör allt möjligt med min smartphone. Allt från att titta på film, spela spel, lyssna på musik till att beställa saker och kolla saldot på mitt bankkonto. Då behövs ett stort batteri och ibland möjlighet att byta batteri. Vilket alltså inte går med Note 5. Däremot stödjer det 3000 mAh stora batteriet snabbladdning. Värt att nämna är förstås att Samsung Galaxy Note 4 har ett större batteri på 3200 mAh. Man har varit tvungen att minska på batteriets storlek för att få plats med det i chassit.
Den har inte heller plats för ett MicroSd kort så man måste klara sig med minnet som finns i mobiltelefonen. Det finns två varianter att välja mellan nämligen 32 eller 64 GB.
Ram minnet är på hela 4 GB och det gör Samsung Galaxy Note 5 till en lite unik mobil eftersom det är få stora tillverkare som har så mycket Ram minne.
One Plus 2 är ett annat exempel på en smartphone med lika stort Ram minne.
Den här phableten drivs av Samsungs egna åttakärniga Exonys 7420 processor. Processorn har en max kapacitet på 2,1 Ghz.
Note 5s display har samma storlek som hos föregångaren alltså 5,7 tum. Den har en QHD display på 2560×1440 pixlar så detta är en väldigt bra display.
Note 5 har dessutom en 16 Megapixel kamera av mycket hög kvalitet. Endast LG G4 lyckas komma i närheten.
Samsung är helt enkelt en mycket välkonstruerad och premium smartphone med väldigt bra specifikationer. Enda nackdelen är väl avsaknaden av minneskortsplats och att den har ett batteri som inte går att byta ut.
Priset på 32 GB versionen landar runt 740 dollar om man köper mobilen direkt.
Varianten med större minne kostar 840 dollar. Det rör sig helt enkelt inte om någon billig mobil direkt. Note 5 kommer inte att släppas till försäljning i Europa utan den kommer tyvärr endast till USA och Asien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar