När är det dags att byta mobiltelefon?

Ett stort problem med moderna smartphones är att de blir föråldrade ganska snabbt. Du kan äga en dyr flaggskepps mobil och den kommer  att vara föråldrad redan efter ett år ifall man vill äga det allra bästa som finns att erbjuda. För varje år ser vi en liten men viktig utveckling av tekniken med mer kraftfulla processorer, nya funktioner och ny teknik. Även personer som inte tycker att det är så viktigt att ha de senaste toppmobilerna blir relativt fort tvungna att fundera på att skaffa sig en ny.
Vi använder våra smartphones till mer och vi installerar fler applikationer för att utföra olika arbetsuppgifter. Appar tar upp utrymme och behöver uppdateras regelbundet vilket förbrukar mer av mobilens inbyggda minne. Till slut kommer minneskapaciteten att ta slut. Därför är det bäst att ha en mobiltelefon med mycket inbyggt minne.
Den vanligaste anledningen till att man behöver leta efter en ny smartphone är att den har föråldrats så mycket att den inte längre klarar av att utföra de grundläggande arbetsuppgifterna på ett acceptabelt sätt. Lösningen blir att köpa en ny smartphone.

Mobiltelefoner brukar fungera optimalt i två till tre år och därefter går det raskt utför och många irriterande problem med mobiltelefonen uppstår. 
Om du har valt en lågbudget mobil kan den få tekniska problem till och med tidigare än så beroende på flera faktorer som till exempel att processorn är svag redan från början, mängden inbyggt minne är litet redan när man packar upp telefonen för första gången och att operativsystemet sannolikt aldrig får några uppdateringar. När man beställer den typen av smartphones får man ha i åtanke att det finns en risk att man blir tvungen att skaffa en ny i förtid. Jag skulle undvika den kategorin mobiltelefoner helt och hållet om jag har ekonomisk möjlighet och åtminstone satsa på en lite bättre budgetmobil i mellansegmentet.
Appar är beroende av en relativt färsk version av ditt operativsystem, att din mobiltelefon har tillräckligt med RAM minne, en inte alltför svag processor och tillräckligt med minneskapacitet för att fungera. Om du har en allt för gammal mobiltelefon eller en lågbudget mobil med en svagare processor kan man inte använda den där appen man så gärna vill använda.
Processorns kraftfullhet är en ofta förbised aspekt som missas när man väljer en ny smartphone. Många verkar inte ha någon aning om vad en bra processor är och hur otroligt viktig den är för att ge en bra mobiltelefon upplevelse.
När du är osäker, leta alltid efter en telefon som kör en åttakärnig processor istället för en fytkärnig. Det är självklart att din smartphone kommer att kosta mer om du har en mer kraftfull processor men prestationen blir mycket bättre och du kan sannolikt behålla samma smartphone lite längre.
Om du väljer en mobil med en svag och långsam processor blir den irriterande seg och besvärlig att använda på kort tid.
Processorn låser sig och reagerar långsamt och dessa problem blir värre på kortare tid ifall du använder en äldre billigare mobiltelefon med en svag processor och liten mängd RAM minne. Jag brukar rekommendera ett RAM minne på minst 4 GB och ett inbyggt minne på minst 64 GB.
När telefonens internminne börjar bli fullt blir mobiltelefonen trög. Vi tar alla massor av bilder och har många appar i våra mobiltelefoner. Både appar som vi har laddat ner själva och sådana som mobiltillverkaren har förinstallerat åt oss.
När din mobiltelefon inte längre har nödvändig kapacitet för att stödja din användning är det dags att uppgradera.
Man kan se mobiltelefonens internminne som en byrålåda och om din byrålåda är liten fyller du fort upp den men om din byrålåda är stor tar det längre tid tills lådan är fylld till bredden med saker. När man proppar in för mycket saker blir byrålådan svår att öppna. Det samma gäller mobiltelefoner.
Majoriteten av dagens lite bättre mobiltelefoner har batterier runt 4000 mAh och på grund av att de här batterierna i moderna smartphones inte är möjliga att själv enkelt byta ut till ett nytt när det börjar bli dåligt blir det viktigt att ha en mobil med ett inte alltför gammalt batteri. Batterier laddas sämre med tiden så i början när din mobiltelefon är helt ny laddar den helt fullt men efter en tids användning blir det inte längre riktigt så din mobiltelefons batteri blir tomt fortare.
Att använda en mobiltelefon som man endast hinner använda mellan en eller två timmar innan det blir tomt är naturligtvis besvärligt och det förbättras inte med tiden. Snarare tvärtom.
Det är så oerhört mycket viktigare än många tror att se till att kolla upp specifikationerna innan man faktiskt beställer en ny smartphone.
Många verkar bara gå efter design, märke och pris och struntar i att läsa på om mobilen innan man gör sin beställning.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.