Samsung Galaxy A32


Jag har redan gjort blogginlägg om Samsungs tre flaggskepps mobiltelefoner som är planerade att släppas på marknaden nu i början av 2021. Men det här blogginlägget handlar om en betydligt billigare smartphone vilket är budgetmobilen Samsung Galaxy A32 5G.
Det rör sig om en smartphone vars chassi helt är konstruerad av plast snarare än en med en glas och metall design.
Det finns ingen kameramodul som sticker ut från chassit lite på ett liknande sätt som hos LG Velvet.
Fingeravtrycksläsaren sitter inte på baksidan utan har flyttats till telefonens högra långsida. Personligen föredrar jag att fingeravtrycksläsaren sitter under displayens yta i fronten eller på baksidan men det är helt och hållet en fråga om smak.
På höger långsida sitter volymknapparna samt Powerknappen med inbyggd fingeravtrycksläsare och i underkant sitter USB Typ C porten och hörlursuttaget. På dyrare mobiltelefoner har hörlursuttag helt försvunnit men det är fortfarande vanligt förekommande hos billigare mobiltelefoner som Samsung Galaxy A32.
Displayen har en V formad flärp och relativt tunna ramar runt om men inte alls lika tunna som hos de dyra flaggskepps mobilerna. Hakan är som vanligt med den här typen av smartphones onödigt tjock.


Samsung Galaxy A32 har en LCD display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och 720×1020 pixlar. Det ger en pixeltäthet på endast 270 ppi (pixlar per tum) vilket är i minsta laget för de flesta människor. Fördelen med en stor display är förstås att man lättare kan se vad som visas på displayen när man tittar på streamad film eller spelar mobilspel till exempel och den upplevelsen försämras när displayen inte är så skarp.
Processorn är en åttakärnig MediaTek MT6853 Dimensity 720 processor på 2 GHz. MediaTek tillverkar processorer som är billigare än Qualcomms motsvarande processorer och de anses av många inte fullt ut nå upp till Snapdragons kvaliteter. Jag har tidigare ägt en billig budgetmobil med en MediaTek processor och har inte upplevt något negativt.
Basmodellen av Samsung Galaxy A32 har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB men det finns också en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (Vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser i en lodrät rad under varandra. Huvudkameran är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) och resten av kameralinserna är på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 5 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. När det gäller kamerakvaliteten är den okej men utan att vara speciellt imponerande. Man får trots allt det man betalar för.
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 15W. Batteristorleken är den här mobiltelefonens absolut största fördel.
Det stora batteriet i kombination med den lägre prestandan gör underverk för batteritiden.
En Samsung Galaxy A32 kostar 340 dollar vilket skulle motsvara 2800 kronor exklusive moms. Med moms inräknat skulle vi hamna ungefär på 3500 kronor men på det får man lägga på säljarens vinsts
Det låga priset gör Samsung Galaxy A32 5G till en av de mest prisvärda 5G mobilerna på marknaden och förstärker Samsungs affärsidé att erbjuda enheter till alla tänkbara sorters användare. Allt från hardcore användaren till den enklare användaren som mest bara använder sin mobiltelefon för att ringa samtal.
Många konsumenter beställer dyra flaggskepps mobiler fast de inte använder ens en bråkdel av prestandan och funktionerna och det är egentligen inte nödvändigt att äga en flaggskepps mobil om man inte är en mer avancerad användare. 
Samsung Galaxy A32 har mycket som talar till dess fördel men man bör alltid jämföra mobiltelefoner i samma prisklass för att kunna avgöra ifall priset är bra eller inte. 
Om slutpriset när Samsung Galaxy A32 släpps till försäljning i Februari hamnar strax över eller runt 4000 kronor vore det bättre att istället köpa en OnePlus Nord som är en bättre smartphone på nästan alla områden. Den kostar 4600 kronor.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.