Osäkerhet angående Covid 19 vaccinet.

Det här blogginlägget tar upp ett ämne som inte har något överhuvudtaget med mobiltelefoner att göra och att jag ändå väljer att skriva detta inlägg är att jag tycker att media och folk i allmänhet är allt för positiva till det nya vaccinet mot Corona (Covid 19).
Det är en aning oroande att man helt verkar sakna kritiskt tänkande när det gäller vaccinet. Helst när vi har varit med om något liknande tidigare vilket ledde till stora problem för många människor både här i Sverige och utomlands.
Vi borde ha lärt oss av historien. Jag tänker på Svininfluensan som drabbade världen 2009. Även i det fallet lyckades man ta fram ett vaccin på rekordtid, ett vaccin som i efterhand visade sig ha en hel del allvarliga biverkningar.
En del personer som vaccinerat sig mot svininfluensan fick efteråt narkolepsi och vissa andra personer fick Guillaume Barres syndrom.
Narkolepsi är enligt Vårdguiden en neurologisk sjukdom som gör att man är sömning på dagarna. Man får plötsliga sömnattacker vilka ofta uppstår i  samband med stillsamma aktiviteter eller monotont arbete. Man somnar helt enkelt plötsligt oavsett var man befinner sig. 
Man kan också plötsligt bli svag i musklerna eller få hallucinationer.
Guillaume Barres syndrom är en sjukdom som på grund av inflamation i nerverna orsakar förlamning i ben, armar och ibland även i ansiktet. Man såg alltså en ökning av dessa ovanliga sjukdomar hos personer som hade vaccinerat sig mot svininfluensan.

Covid 19 upptäcktes i slutet av 2019 i Kina och det första kända svenska fallet avslöjades i Januari 2020.
Utveckling och tillverkning av vaccin är en mycket komplex och tidskrävande process. Det brukar normalt ta mellan tio till 15 år att utveckla ett vaccin från tidig forskning till godkännande och produktion i stor skala. När man tittar på den tid det tog att ta fram vaccinet mot Covid 19 märker man direkt en gigantisk skillnad i tid från det första globalt kända fallet till färdigt vaccin och den tid det normalt tar att utveckla ett godkänt vaccin. 
Detta är något som borde väcka misstankar hos allmänheten. 
Javisst. Svininfluensan och Corona är inte samma typ av sjukdomar och ett vaccin mot Corona har sannolikt inte samma biverkningar men eftersom vaccinet har tagits fram på en ovanligt kort tid finns en stor risk för att även detta vaccin har okända, allvarliga biverkningar. Allt pekar ju på att vaccinet har tagits fram i all hast och man kan absolut inte ha haft tid att helt testa färdigt vaccinet innan man släpper det på marknaden.
Att den stora majoriteten är så oerhört positiva till vaccinet utan någon som helst skeptiskhet är onekligen lite oroande. Var finns det logiska tänkandet? 
Du som funderar på att ta vaccinet bör tänka igenom de eventuella risker som finns och fatta ett beslut om det är värt att ta risken eller om man ska strunta i att vaccinera sig. Läs på innan och fatta ett genomtänkt beslut.
Jag har absolut ingen önskan att skrämmas utan jag vill bara att man ska tänka själv och inte alltid okritiskt lyssna på medias bild av saker och ting. Media har inte alltid rätt. De var nämligen överlag väldigt positiva när vaccinet mot svininfluensan kom för att plötsligt ändra åsikt när biverkningarna började konstateras. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.