Motorola Moto G Play (2021)

Motorola har precis presenterat fyra nya budgetmobiltelefoner nämligen Motorola One 5G Ace, Moto G Power, Moto G Stylus och Moto G Play. Detta blogginlägg handlar om Motorola Moto G Play vilket är den allra billigaste modellen av de nyligen presenterade mobiltelefonerna. Därmed passar den långt ifrån alla användare. Vilka specifikationer en smartphone har är naturligtvis väldigt viktigt.
Att kommande mobiltelefoner i samma serie i framtiden ska ha samma namn som föregående modell från kommer bara att leda till förvirring för konsumenten. Det finns en risk att man beställer en annan smartphone än vad man har tänkt och om man har beställt mobilen och vill beställa ett mobilfodraal finns risken att man beställer ett som inte passar. Ett till fel modell alltså.
Motorola Moto G9 Play har ett chassi av plast, en stor display med en tårdropps formad flärp och relativt tunna ramar runt displayen. Hakan är som det brukar hos mobiltelefoner i den här prisklassen onödigt tjock. Mobiltelefonen har ett hörlursuttag samt en bakre fingeravtrycksläsare. Kameramodulen på baksidan av plast är fyrkantig och där sitter två kameralinser.

Displayen på 6,5 tum är av typen LCD och har bildförhållandet 20:9 med 729×1600 pixlar. Pixeltätheten hamnar därmed på 270 ppi (pixlar per tum). Som förväntat med tanke på det billiga priset är displayen långt ifrån lika skarp som den är hos flaggskepps mobilerna och om displayens kvalitet duger avgörs av hur du brukar använda din smartphone. Om du mest använder den för att ringa samtal och inte tittar på streamad film eller spelar mobilspel kan den vara helt okej. 
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 460 processor på 1,8 GHz och det är en svagare sorts processor som absolut inte klarar av att driva mer tekniskt krävande mobilspel så om du skaffar den här mobiltelefonen till någon som gärna vill spela mobilspel för den klarar inte av att utföra så krävande arbetsuppgifter.
RAM minnet är på 3 GB och internminnet är på 32 GB vilket är i minsta laget för dagens smartphones. Jag brukar rekommendera ett RAM minne på minst 4 GB och ett internminne på minst 64 GB med det sagt är det en liten mängd människor som skulle kunna klara sig med mindre och det är personer som uteslutande använder sin mobiltelefon som just en telefon. Det vill säga använder den för att ringa samtal och inte så mycket mer. Moderna smartphones har så många fler användningsområden men inte alla använder alla tekniskt möjliga funktioner i en mobiltelefon.
Den främre kameralinsen är på endast 5 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter en kameralins på 13 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kamerakvaliteten är knappt godkänd men man kan knappast förvänta sig topp kvalitet hos budgetmobiler som denna. Motorola Moto G Play är bara en enkel basmodell som är framtagen i första hand för den lättare användaren med liten plånbok.
Batteriet är på 5000 mAh och är den här mobiltelefonens förmodligen största fördel. Det stora batteriet i kombination med den svagare än och den inte alls särskilt skärpa displayen leder till en mycket bra batteritid. Den lättare användaren kan klara sig två till tre dagar på en laddning.
Motorola Moto G Play kostar 170 dollar vilket motsvarar ungefär 1500 kronor exklusive moms, med moms landar en teoretisk prislapp på ungefär 1900 kronor. För samma kostnad kan man få en Xiaomi Redmi 9 och den har en skarpare display, mer RAM minne och mer inbyggt minne samtidigt som batteristorleken är till och med något större.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.