Vad kan vi förvänta oss av smartphones 2021?

Varje år lanseras nya fantastiska smartphones inom samtliga prisklasser och kategorier som både underhåller oss och hjälper oss i vår vardag.
Smartphones har blivit oerhört viktiga i människors liv. Din mobiltelefon är inte längre bara ett verktyg för att kommunicera med andra utan man använder den till så mycket mer än så. Även om en del användare inte riktigt verkar förstå det.
Utöver att endast ringa samtal använder man sina mobiltelefoner för att hantera sin ekonomi, förbättra sin hälsa (tränings appar, stegräknare osv), titta på film, spela mobilspel medmera. Det är ju det faktum att smartphones har så många användningsområden som gör dem så intressanta och det är det som i allra största grad har bidragit till deras popularitet.
För varje år tar utvecklingen flera kliv framåt och i år är inget undantag.
Som vanligt kommer de nya topp processorerna vara ändå mer kraftfulla än de föregående men vad mer kommer vi att se hos årets mobiltelefoner? 

Displayernas bilduppdaterings frekvenser kommer att öka ytterligare och ge en mer smidig upplevelse när man bläddrar i menyerna eller surfat på nätet bland annat. Denna funktion som tidigare varit fôrbehållen flaggskepps mobilerna kommer nu att mer och mer också nå lite billigare kategorier av mobiltelefoner.
För 2021 är det klart att fler telefoner än någonsin kommer att ha 5G stöd. Nya processorer i mellansegmentet lägger sannolikt till den nya anslutningsstandarden så att fler åtminstone i teorin får åtkomst till 5G nätets funktioner. Det helt nya 5G nätet är nämligen långt ifrån utbyggt vilket medför att chansen att kunna använda 5G är liten.
Förra året blev det vanligt med fingeravtrycksläsare under displayer ytor och i år bôrjar det komma mobiltelefoner som har selfie kameran bokstavligen under displayens yta.
Det förväntas att minst tre tillverkare kommer med selfie kameror under displayen under 2021..
Ultrasnabba trådlös laddning som klarar av att ladda batterierna fullt inom trettio minuter är även det något som kommer till en del av de nya flaggskepps mobilerna. Det är oftast så att ny teknik och ny design först dyker upp hos de dyra toppmobilerna för att efter något år eller så även nå budgetmobiler i övre mellansegmentet.
Det är kamerakvaliteten ett utmärkt exempel på och som vanligt kommer vi att se en högre bildkvalitet överlag och till och med lågbudget mobilerna kommer att se en förbättring på den fronten. Även om den stora förändringen sker hos flaggskepps mobilerna och budgetmobiler i övre mellansegmentet.
Flera mobiltillverkare arbetar för att minska produktions kostnaderna för vikbara mobiltelefoner för att få ner prissättningen och på så sätt göra dem mer tillgängliga för allmänheten. Det innebär förstås inte att de kommer att vara billiga bara att de ska få ett lite mer överkomligt pris än de extremt höga priser tidigare vikbara mobiltelefoner har haft.
Ultra bredbands chip som används för att  smartphones ska känna igen varandra snabbare för att kunna byta filer med varandra är en teknik som kommer att börja användas i flera mobiler i år.
Den tekniken är snabbare och mer exakt än dagens teknik och när man till exempel använder mobiltelefonens GPS för att hitta på Google Maps ligger noggrannheten på några centimeter istället för några meter.
Vi förväntas se en ökning av användningen av artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) i applikationer. Istället för att använda enkla programmeringar för att ge intryck av intelligens kommer vi att se en rad appar som arbetar intelligent och oberoende på riktigt.
Flaggskepps mobilerna från 2021 kommer att utrustas i stor utsträckning med Corning Gorilla Glass Victus, som kan överleva fall från upp till 2 meter mot hårda och grova ytor. Det glaset är mer tåligt än föregångaren Gorilla Glas 6. Detta kommer sannolikt leda till att något billigare mobiltelefoner i större utsträckning kommer att använda Gorilla Glas 6 på grund av att glaset går ner i pris när uppföljaren kommer ut på marknaden.
Vi kommer att bevittna ny innovativ teknik inom området smartphones som kommer att ge ännu tunnare ramar runt displayerna, tunnare mobiltelefoner och ny design på flera sätt.
Mobiltillverkarna planerar just nu att lansera sina nya modeller och det verkar på det stora hela bli ett intressant mobilår vi har framför oss. 
Nu är det bara att sätta sig tillrätta vänta på vad framtiden har att visa upp på mobilmarknaden.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.