Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 22 december 2015

Nexus 5X. En återblick.Nexus 5X är en smartphone som släpptes till försäljning i Oktober 2015. Det är alltså en relativt ny mobiltelefon.
I år släpptes två olika Nexus enheter och denna är den billigare varianten.
Denna smartphone är byggd av plast. Detta är en stadig och rejält byggd unibody konstruktion med en fingeravtrycksläsare på baksidan under kameralinsen. Fingeravtrycksläsare blir mer och mer vanlig och nästa år kommer detta bli ändå mer förekommande.
Det här är som sagt en Nexus enhet och jag ska nu förklara lite kort för er som inte känner till vad detta innebär.
Nexus är Googles egna smartphones och surfplattor och eftersom Google äger operativsystemet Android som finns i majoriteten av alla mobiler därute har deras egna mobiler och surfplattor ett helt rent operativsystem. Andra tillverkare lägger ofta på ett eget lager av funktioner i sina mobiltelefoner och dessa funktioner kan i många fall tynga ner systemet vilket i sin tur medför att mobiltelefonen blir långsammare än vad den kunde ha varit.
Google tillverkar dock inte dessa produkter helt själva utan det är alltid ett sammarbete med kända tillverkare.
Nexus 5X tillverkas till exempel av LG.
Om man äger en Nexus får man även alla uppdateringar av operativsystemet före alla andra. Man slipper också en massa förinstallerade applikationer som är svåra att ta bort.
Fördelarna är alltså många.
Nexus 5X har en LCD display på 5,2 tum. Denna display har 1080×1920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 423. Den har alltså en HD display och inte en QHD display men detta är en fördel för batteritiden. En QHD display drar nämligen mer ström.
Skärmen skyddas av Gorilla Glas 3.
Mobilen drivs av en sexkärnig Snapdragon 808 processor på 1,8 Ghz. Denna processor är en kraftfull sådan och är vanligt förekommande i flaggskepps mobiler.
Den har 2 GB Ram samt ett internminne på antingen 16 eller 32 GB. Någon plats för ett minneskort finns inte så minneskapasiteten går inte att utöka. Det är med andra ord viktigt att tänka igenom hur mycket minne du kan tänkas behöva innan ett köp. Det är dina personliga behov som avgör vilken variant du ska välja.
Nexus 5X har den nya standarden  USB Typ C på sin USB port. Den är alltså framtidssäkrad men nu i början kan det på ett sätt vara en nackdel. Du har nämligen en helt annan USB kabel än dom flesta andra. Om du skulle glömma din kabel hemma kan du oftast inte låna en laddare av en kompis eftersom den inte passar i din smartphone.
Batteriet är på 2700 mAh och detta batteri stödjer snabbladdning.
Den bakre huvudkameran är på 12,3 Megapixlar och har laser autofokus samt dubbel LED blixt. Denna kamera är av bra kvalitet och ger bra bilder.
Den främre kameran är på 5 Megapixlar.
Nexus 5X har en mängd användbara funktioner. Ett exempel är Ambient Display som väcker upp din mobil display när den lyfts upp. Displayen väcks inte helt utan visar information i en gråskala för att på det sättet spara batteri. Man kan också se om man har fått ett sms eller missat något samtal.
En Nexus 5X med 16 GB internminne kostar runt 4000 kr. Den med mer minne kostar runt 4600 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar