Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 19 januari 2016

Oppo F1Oppo F1 är den första mobilen i en ny serie av budgetmobiler från Oppo.  Den har ett fint chassi av  polerad aluminium som ger ytan en fin finish. Den har rundade hörn och är en unibody konstruktion som numera har blivit en allt mer vanlig sorts konstruktion. Den största nackdelen med en unibody mobil är att batteriet blir inbyggt och därmed blir betydligt svårare att byta ut när det börjar bli dåligt och det innebär att telefonens livslängd förkortas.
Detta är ännu en av dessa smartphones med en mer premium design men med något sämre specifikationer. Oppo F1 ser helt enkelt ut som en lyxig och dyr flaggskepps mobil men är egentligen en budgetmobil i mellansegmentet.
Den har en LCD display på 5 tum och denna display har 720×1380 pixlar. Mobilen har en 2.5 D display och det betyder att glasets kanter är lätt kurvade. Displayen är okej men hamnar långt ifrån dom bästa displayerna. Vill du ha en mobiltelefon med bättre specifikationer måste du vara beredd att spendera mycket mer pengar än vad Oppo F1 kostar. Ett lägre pris innebär oftast många kompromisser för att hålla nere priset på produkten och så är fallet även här.
Detta är ändå en imponerande lite billigare smartphone som drivs av en åttakärnig Snapdragon 616 processor på 1,7 Ghz. Den har alltså uppföljaren till Snapdragon 615 som är en vanligt förekommande processor i denna typ av smartphone. Processorn klarar med lätthet vanligt användande men får ibland kämpa när det gäller tekniskt avancerade spel.
Ram minnet är på 3 GB vilket är en stor fördel. Den storleken på Ram minne är vanlig hos dagens toppmodeller och budgetmobiler brukar vanligtvis ha upp till 2 GB Ram minne. Oppo F1 är med andra ord bättre än dom flesta konkurrenterna på den punkten.
Internminnet är på endast 16 GB. Eftersom jag brukar rekommendera ett internminne på minst 8 GB är det ändå mer än godkänt men ett större internminne hade förstås inte skadat. Minneskapasiteten går att utöka med ett MicroSd kort på upp till hela 128 GB. På detta minneskort går det tyvärr inte att spara applikationer eller spel. Om du vill installera sådana måste du dessvärre hålla till godo med internminnet på 16 GB. Tänk dock på att en stor del av detta internminne redan har försvunnit till själva operativsystemet samt förinstallerade appar. Vanligtvis försvinner runt 2 GB till detta redan innan du har packat upp din nya smartphone.
Den bakre huvudkameran är på 13 Megapixlar och har autofokus och LED blixt. Den främre kameran är på hela 8 Megapixlar vilket är ovanligt bra för att vara just en främre kamera. Dom flesta smartphones därute brukar ha maximalt en främre kamera på 5 Megapixlar och detta faktum gäller även toppmodeller.
Batteriet är på 2500 mAh och detta är en godkänd storlek på batterier. Jag brukar rekommendera ett batteri på minst 2300 mAh för att man ska slippa ladda sin smartphone för ofta.
Det operativsystem som kommer förinstallerat är Android 5.1 Lollipop som är en av dom senaste uppdateringarna av detta operativsystem.
Det finns många bra alternativ för dig som prioriterar design framför prestanda. Ett alternativ är HTC One M8s som kostar runt 3500 kr. Visserligen kostar den mer än tusen kronor mer men man får en ändå mer premium design och en lur från en kändare tillverkare.
En Oppo F1 går att beställa direkt via tillverkarens hemsida och kostar runt 249 dollar. Detta motsvarar 2300 kr och det är ett otroligt bra pris med tanke på vad man får för pengarna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar