Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 15 september 2016

Sony Xperia X CompactSony Xperia X Compact är en liten och kompakt smartphone med den vanliga rektangulära Sony designen. Den är byggd av plast men har en keramisk finish, avrundade långsidor men är helt plan på både toppen och botten.
Den har en LCD display på endast 4,6 tum och denna display har låga 720×1280 pixlar. Displayen har en märkbart mindre skärpa än en HD display. Pixeltätheten landar på 319 ppi.
Processorn är en sexkärnig Snapdragon 650 processor på 2 GHz vilket innebär att den har en processor som är vanlig i budgetmobiler. Föregångaren Sony Xperia Z5 Compact har istället en Snapdragon 810 processor som är en topp processor som kom förra året. Årets modell har alltså fått en nedgradering vilket är mycket synd. Man kunde åtminstone ha behållit samma processor som förra året eftersom den nu rimligtvis kostar mindre.
Ram minnet är på 3 GB och internminnet är på 32 GB. Minnet går att utöka med ett minneskort på upp till 256 GB och det är en stor fördel. Ett MicroSd kort är ett bra och billigt sätt att få mer plats i sin mobiltelefon.
Sony Xperia X Compact har både en fingeravtryckläsare och en USB Typ C port. Den är därmed framtidssäkrad.
Batteriet är på 2700 mAh och det är en godkänd batteristorlek med tanke på hur kompakt denna smartphone är. Telefonen stödjer dessutom Quick Charge 3.0 så batteriet går att fylla på fort.
När det gäller den bakre kameran är det en kamera med hela 23 Megapixlar och den har laser autofokus samt LED blixt.
Den främre kameran är på 5 Megapixlar.
Det operstivsystem som finns i telefonen är Android 6.0.1 Marshmallow som är den näst senaste versionen av operstivsystemet. Xperia X Compact är dock planerad att få Android 7.0 Nougat som nu har börjat nå Nexus mobiler och surfplattor. Eftersom Nexus är Googles egna mobiltelefoner får de oftast uppgraderingar före de flesta andra. En mobil som redan har den allra senaste versionen av systemet är LG V20.
En Sony Xperia X Compact kostar runt 4300 kr och det är lite dyrt med tanke på vad man faktiskt får för pengarna. Man kan om man letar hitta mobiltelefoner med både mer premium design och bättre specifikationer.
Andra alternativ i samma prisklass är ZTE Axon 7 eller One Plus 3 som båda två har topp prestanda och till och med föregångaren Sony Xperia Z5 Compact är ett bättre alternativ. Den har ett pris runt 3800 kr och har bland annat en kraftfullare processor.
Missförstå mig inte Sony Xperia X Compact är en helt okej smartphone men om du vill få så mycket som möjligt för dina pengar bör du inte välja denna mobil.
Du bör som alltid fundera på vad du värdesätter mest i en smartphone och basera ditt slutgiltiga beslut efter det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar