Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 1 december 2016

Sony Xperia M5Sony Xperia M5 är en typiska budgetmobil i den övre delen av mellansegmentet.
Den har i alla fall delvis väldigt bra prestanda men utan att nå upp till flaggskepps mobilernas nivå.
Dedignmässigt liknar den alla andra mobiltelefoner från Sony. Den har med andra ord samma, gamla design som Sony använt under flera år och det tror jag är en av de stora anledningarna till att Sony halkar efter när gäller försäljningen av deras mobiler.
Detta är en kompakt, tunn smartphone med en tjocklek på 7,6 mm.
Både fronten och baksidan är helt plana men kanterna är avrundade och luren har rundade hörn. Sony Xperia M5 är huvudsakligen konstruerad av plast.
Den har en LCD display på 5 tum och med 1080×1920 pixlar. Pixeltätheten ligger på 441 ppi (pixels per inch) vilket är en bra och skarp HD display. Det är alltså inte en QHD display men det är bara en fördel för batteritiden och skillnaden mellan en HD och en QHD display är inte så stor. Man skulle möjligen lägga märke till en liten skillnad ifall du placerar Xperia M5 bredvid en smartphone med en QHD display.
Jag prioriterar en bra batteritid framför en QHD display. För mig är det vikigare att batteriet inte behöver laddas ofta.
I mobiltelefon sitter en åttakärnig Mediatek MT 6795 x10 processor på 2 GHz. Den har ett Ram minne på 3 GB samt ett internminne på 16 GB. Här ser man att detta inte riktigt är en toppmodell. Dagens flaggskepps mobiler har ett Ram minne på minst 4 GB och brukar ha mer internminne. Det brukar åtminstone finnas versioner med mer inbyggt minne. Ett internminne på 16 GB är på gränsen till för lite för dagens användare. Tänk på att du aldrig har så mycket utrymme till ditt förfogande eftersom en stor del redan är förbrukad innan du ens har packat upp din nya mobiltelefon.
Det finns plats för ett MicroSd kort på upp till 256 GB vilket är ett billigt sätt att utöka minneskapaciteten men där kan du oftast inte spara appar.
På baksidan sitter en 21,2 Megapixlars kameralins med autofokus och LED blixt.
På lurens framsida sitter en kamera på 13 Megapixlar och den har också autofokus.
Batteriet är på 2600 mAh och det må vara tillräckligt men det hade inte skadat ifall det hade varit något större.
Operstivsystemet som sitter i telefonen från start är Android 5.0.1 Lollipop men det är uppgraderbart till Android 6.0.1 Marshmallow och det är bra. Det är en av de senaste uppdateringarna av systemet och det är fördelaktigt att ha en aktuell version.
En stor fördel med Sony Xperia M5 är att den är damm och vattentålig genom en IP68 Certifiering och det innebär att mobiltelefonen kan vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
En stor nackdel med i stort sett alla mobiltelefoner från Sony är att de kommer med en mängd förinstallerade applikationer som inte går att radera. De är fulla med bloatware som man sällan använder och som bara tar plats. Detta är något som tillverkaren borde ta tag i för det blir lätt irtiterande när man skaffar en helt ny smartphone där så mycket utrymme redan är upptaget.
Sony Xperia M5 ger mycket för pengarna speciellt för dig som absolut vill ha en smartphone som tål vatten.
Den här mobilen har ett pris runt 2600 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar