Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

torsdag 30 november 2017

Billiga smartphones har blivit bättre.



Dagens mobiltelefoner blir bara bättre och bättre från år till år och det är förstås inte endast flaggskepps mobilerna som förbättras utan utvecklingen spiller även över till billigare mobiltelefoner.
När jag startade den här bloggen existerade det billiga mobiltelefoner med ett RAM minne på 512 MB, internminne på 8 GB samt batterier på 1500 mAh. Som tur är har den typen av mobiltelefoner i stort sett försvunnit helt från marknaden och har ersatts av telefoner med bättre prestanda än så.


Förändringen har skett långsamt nästan obemärkt under de senaste fyra åren. Alla mobiltelefoner från lågbudgetmobiler till toppmodeller har fått sig en rejäl uppryckning, så pass stor att till och med de allra billigaste åtminstone duger för att ringa samtal och surfa lite lätt under dagen.
Den största förbättringen har dock skett hos smartphones i mellansegmentet samt hos flaggskepps mobilerna där konkurrensen är som allra störst.
Med tanke på att telefonerna blivit mer kapabla har det blivit svårare att motivera varför man ska spendera mycket pengar på de populäraste och dyraste mobilerna när man i stort sett kan göra samma saker hos modellerna i en lägre prisklass.
Visst. De kanske inte fungerar exakt lika bra när man till exempel spelar tekniskt krävande spel men det går utmärkt att utföra de lättare arbetsuppgifterna utan problem och det är faktiskt långt ifrån alla som behöver telefoner med den kraftfullaste processorn, den bästa kameran och de mest avancerade funktionerna.
När flaggskepps mobilerna majoriteten av tiden kostar så mycket att du kan köpa två mobiltelefoner i mellansegmentet för samma kostnad är det åtminstone rent ekonomiskt inte värt att spendera pengar på en toppmodell. I alla fall om du inte är en power user som använder din smartphone till dess fulla potential. Det kommer alltid finnas en liten mängd konsumenter som behöver något mer kraftfullt med avancerade funktioner men de är inte så många.
Det är klart att det är lättare att beställa en flaggskepps mobil som marknadsförs hårt och som du därför känner till än att hitta den billigare mobiltelefon som passar just dig allra bäst. Många vet tråkigt nog inte vad man ska titta efter när man ska välja en ny smartphone och därför skaffar man samma sorts telefonen som alla andra men då missar man chansen att spara en slant och samtidigt få en utmärkt all-round mobil.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar