Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

måndag 18 juni 2018

Sony Xperia XA1 Plus


Sony Xperia XA1 Plus är en budgetmobil i mellansegmentet som lanserades i Oktober 2017. Den har en stor display vilket innebär att den är lämplig som multimedia enhet. En stor display underlättar när man tittar på streamad film eller spelar mobil spel, det blir helt enkelt en bättre upplevelse än om man skulle göra samma sak på en smartphone med en mindre display.
En nackdel med Sony Xperia XA1 Plus är att den saknar stereo högtalare och den ensamma högtalaren sitter i telefonens underkant tillsammans med en USB Typ C port. Högtalaren har dessutom inte särskilt hög volym vilket inte är så bra när man använder sin mobiltelefon för att titta på film, spela spel eller lyssna på musik.
När det gäller designen har den en rektangulär design med platt framsida och baksida. Toppens och bottens kanter är av plast och är plana men långsidorna är avrundade och konstruerade av metall. På höger långsida sitter en fingeravtryckläsare placerad. Att denna budgetmobil har en fingeravtryckläsare är naturligtvis en fördel.
Likt majoriteten av Sony's mobiltelefoner har luren en stor panna och haka, det vill säga att området ovanför och under displayen är ganska stort och det kan vara synd eftersom mobiltelefonen saknar fysiska knappar under displayen. Kanterna på sidan av skärmen är däremot tunna. Det faktum att telefonen har tomt utrymme ovanför och under displayen är en fördel när man tittar på film eller spelar mobil spel i landskaps läge för det medför att man kan använda området för att stadigt hålla i mobiltelefonen.
Sony Xperia XZ1 Plus är en budgetmobil och likt de flesta andra budgetmobiler saknar den vattentålighet.


Sony Xperia XA1 Plus har en LCD display på 5,5 tum med 1080×1920 pixlar så pixeltätheten landar på 401 ppi (pixels per inch). Det rör sig alltså om en relativt skarp display som också har bra färgåtergivning och betraktningsvinkel.
RAM minnet är på 3 GB och internminnet är på 32 GB men minneskapaciteten går att utöka med ett MicroSd kort på upp till 256 GB så du har gott om plats för bilder och videos om du skaffar ett minneskort.
Processorn som driver det hela är en åttakärnig Mediatek MT6757 Helio P20 processor på 2,3 GHz och det är en relativt kraftfull processor som klarar av vanligt användande ganska bra. Men det är klart att det inte är en lika kraftfull processor som de som sitter i betydligt dyrare toppmodeller.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och har autofokus medans den bakre kameralinsen är på 23 Megapixlar och har autofokus och LED blixt. Dessa kameror kan ge bra bilder som duger för dig som inte har allt för höga krav.
De största fördelarna med denna smartphone är den stora displayen, det stora batteriet på 3430 mAh samt priset som nu ligger på strax under 2000 kr och det är mycket billigt med tanke på vad man får för pengarna.
Nackdelarna är den svaga högtalaren och den ospännande designen. Detta är knappast en mobiltelefon som sticker ut i mängden även om designen är helt okej.
Det stora batteriet bör klara minst två dagar på en laddning och det stödjer snabbladdning via Pump Express +2.0.
Sony Xperia XA1 Plus är en mobiltelefon i Sony's XA serie och samma år släpptes också Sony Xperia XA1 och Sony Xperia XA1 Ultra och den här mobiltelefonen hamnar mitt emellan dessa två modeller både när det gäller storlek och prestanda.
De övriga två saknar fingeravtryckläsare vilket Sony Xperia XA1 Plus alltså har.
Orsaken till att telefonen är så pass billig är att få konsumenter väljer en smartphone från Sony. Det är synd för deras mobiltelefoner håller alltid en bra byggkvalitet och de har bra komponenter och funktioner som ger en utmärkt upplevelse när man använder mobilen.
Men det är förstås bra att man kan göra riktiga fynd bara man väntar några månader tills priserna har sjunkit och Sony Xperia XA1 Plus är onekligen ett fynd med en prislapp under 2000 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar