Att tänka på när du skaffar ett mobilabonnemang.





Det finns mycket att tänka på när du tänker skaffa ett mobilabonnemang. Den här texten riktar sig mest mot dig som aldrig har haft ett mobilabonnemang tidigare.
Precis som med det mesta ska man helt enkelt använda sitt sunda förnuft. Man ska absolut inte skaffa vilket abonnemang som helst på impuls.
Det är en kombination av dina behov och vad du har råd att betala varje månad som är avgörande.
Börja med att sätta dig ner och fundera igenom hur du använder din smartphone. Alltså vad du gör med den. Dagens mobiltelefoner är inte bara telefoner längre utan de är kraftfulla mini datorer med vilka man kan göra så mycket mer än att bara ringa.
Hur ofta brukar du ringa och skicka sms? Använder du internet via WiFi hemma eller surfar du också utanför bostaden? Utanför bostaden använder du ju det internet som ingår i abonnemanget och har du för liten surfmängd töms det fort.
Generelt kan man säga att om du ringer och surfar ofta behöver du skaffa ett dyrare abonnemang där många samtal och mycket surf ingår i kostnaden. Bara för att ge ett exempel finns mobilabonnemanget 3Total där en surfpott på 20 GB ingår och det kostar 549 kr per månad och då ingår ingen mobiltelefon. Kostnaden för mobilen tillkommer och med ett sådant abonnemang vill man ju inte gärna ha en billig budgetmobil. Det kommer med andra ord bli rejält dyrt. De flesta väljer nämligen att delbetala en mobiltelefon ihop med sitt abonnemang. När din bindningstid är slut har du också betalt färdigt för mobilen.
Om du däremot sällan använder internet utanför hemmet behöver du ju endast liten surfmängd och då kan du välja ett billigare abonnemang men ett med en surfmängd på mindre än 1 GB är inte att rekomendera till någon. Om du inte alls surfar eller använder din mobiltelefon till något annat än att ringa behöver du ju inte ens ha någon smartphone. Du kan istället välja en enkel, billig mobiltelefon utan några andra funktioner än att ringa eller skicka sms. Du betalar annars för något som du aldrig använder och det är ju onödigt.
Det kan också vara värt att fundera på ett abonnemang utan bindningstid ifall din ekonomiska situation skulle förändras i framtiden. Det gäller förstås både om du får bättre eller sämre ekonomi. Många verkar tänka att eftersom de har en tillsvidare anställning behöver de inte tänka på sådant men du kan förlora arbetet plötsligt och hur ska du då klara av att fortsätta betala dina räkningar?
Om du bor utanför en storstad, eller kanske råkar bo i norrland behöver du kolla upp mobiloperatörens täckning där du bor. Det är ju oerhört trist om du väljer ett abonnemang som knappt går att använda överhuvudtaget. Du kanske försöker ringa till någon men samtalet avbryts ofta på grund av dålig täckning och att surfa kan vara näst intill omöjligt och du är fortfarande tvungen att betala ditt mobilabonnemang. Om du sluta betala hamnar du tillslut hos kronofogden. Detta bara för att du inte undersökte hur bra din operatörs telefonnät fungerar innan du tecknade abonnemanget. I norrland är de bästa alternativen fortfarande ett abonnemang hos Telia eller Halebop som ju är ett dotterbolag till just Telia. Halebop har billigare priser.
Om du trots allt väljer att binda upp dig till ett mobilabonnemang ( med bindningstid) kan det bli så att de erbjuder dig en ny gratis mobiltelefon ifall du förlänger ditt mobilabonnemang hos dem. Det vill säga när din bindningstid börjat ta slut. Om du väljer att ta emot mobiltelefonen är även det värt att tänka igenom eftersom de alltid erbjuder dig den billigaste luren i sitt sortiment eller en flera år gammal toppmodell. De brukar vanligtvis vara minst fyra år gamla.
Om du väljer att ta emot den gratis mobiltelefon de erbjuder försvinner möjligheten att på nytt börja delbetala en valfri smartphone från din operatörs sortiment. Det kan därför vara bättre att tacka nej till den mobiltelefonen.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Samsung Galaxy S24 FE (Fan Edition)